Zaterdag 8 augustus, 2020

FOTOSPECIAL Politici brengen hun stem uit

FOTOSPECIAL Politici brengen hun stem uit
Minister van Economie, Consumenten en Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) ging vanmorgen rond 10 uur zijn stem uitbrengen in de middelbare school langs de Rogierlaan in Oostende. In Oostende wordt voor de tweede keer helemaal elektronisch gestemd. Ook de gemeenteraadsverkiezingen waren al helemaal digitaal. Of het elektronisch stemmen voor de lange wachtrijen zorgden, was niet helemaal duidelijk. Een ding is alvast zeker: ook ministers moeten gewoon aanschuiven. © GL

(Foto's Krant van West-Vlaanderen)

© GL

Minister van Economie, Consumenten en Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) ging vanmorgen rond 10 uur zijn stem uitbrengen in de middelbare school langs de Rogierlaan in Oostende. In Oostende wordt voor de tweede keer helemaal elektronisch gestemd. Ook de gemeenteraadsverkiezingen waren al helemaal digitaal. Of het elektronisch stemmen voor de lange wachtrijen zorgden, was niet helemaal duidelijk. Een ding is alvast zeker: ook ministers moeten gewoon aanschuiven.

© LVA

De tweeling Rien en Robin Vandenberghe (kandidaten Vlaams Belang) in Pittem

© ED

Filip Desmet uit Bissegem van PVDA

Pol Van den Driessche ging stemmen in de academie in Brugge

© JS

Kiesbureau 6 in zaal De Mast in Torhout. Daar is Vlaams minister Hilde Crevits even na 10.30 uur samen met haar dochter Soetkin komen stemmen. Ze had geluk : de wachtrij aan bureau 6 was toevallig kort. De CD&V-politica maakte een ontspannen indruk. "Nerveus ? Neen, ben ik niet. Nu valt er aan de keuze van de kiezer niets meer te veranderen. We hebben een drukke en deugddoende campagne achter de rug met een heleboel mensen die me door dik en dun gesteund hebben. Ik heb er alle vertrouwen in. We hebben alles gedaan wat we konden." Minister Crevits kwam met de Vespa stemmen. Zij achterop en dochter Soetkin aan het stuur. Voor de 19-jarige Soetkin waren het de allereerste verkiezingen waarbij ze haar stem mocht uitbrengen. Ze had er weinig moeite mee : ze verscheen vroeger weer uit het stemhokje dan haar bekende moeder.

© EFOO

John Crombez in Oostende

Alain Top, burgemeester van Harelbeke

© CR

Uittredend Vlaams parlementslid en burgemeester van Menen Martine Fournier (CD&V) bracht haar stem in de basisschool De Kameleon in het centrum van Menen uit. "Ergens word je op het moment dat je de stemlokalen binnenkomt toch wel wat zenuwachtig. Ik ken heel veel mensen in Menen maar op zo'n moment besef je toch dat je niet iedereen persoonlijk kent." De verkiezingszondag brengt Martine voor een groot deel rustig thuis door. "Ik ga vanmiddag met mijn zoon Sébastien eten, daarna ga ik gewoon naar huis om dan tegen de avond naar Roeselare waar CD&V samenkomt te gaan.

De burgemeester van Wervik - Geluwe, Youro Casier, brengt zijn stem uit in Geluwe waar hij woont

© CR

Tim Joye, lijsttrekker PVDA voor de Europese verkiezingen bracht zijn stem uit in zijn geboortestad Menen. Tim was ietwat nerveus want voor PVDA zijn het hele belangrijke verkiezingen. Voor het eerst maken ze kans om in Antwerpen een zetel in het Vlaams Parlement te behalen... "Voor Europa moet je 10 % van de stemmen behalen, misschien is dat te hoog gegrepen maar elke stem voor links is een stem tegen de besparingen in Europa." Tim koos ervoor om vroeg te gaan stemmen want hij wil nog wat studeren voor hij zijn ronde door Vlaanderen maakt. Na de middag trekt hij even naar het hoofdkwartier van PVDA in Roeselare, daarna gaat het naar de televisiestudio van AVS om in Antwerpen te eindigen.

© BELGA

Jean-Marie Dedecker ging stemmen in Slijpe, Middelkerke

Emmily Talpe uit Ieper, 1ste opvolger Vlaams Parlement en gemeenteraadslid in Ieper

Burgemeester Jan Durnez van Ieper, CD&V. 1ste opvolger Vlaams Parlement

Jan Vercammen. Gemeentaadslid in Ieper en cardioloog (N-VA). Derde plaats op de Kamerlijst

Jonas Degrave uit Wijtschate is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement bij de Piratenpartij.

Eregouverneur Paul Breyne ging stemmen in zijn woonplaats Voormezele (Ieper). Hij staat op de laatste opvolgersplaats op de Europese lijst van CD&V

Kamerlid en Poperings gemeenteraadslid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), tweede plaats Kamerlijst.

Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher (CD&V), derde opvolger Vlaams Parlement.

Vlaams Parlementslid en schepen Jurgen Vanlerberghe (SP.A) stemt in Poperinge. Hij staat op de vierde plaats van de Kamerlijst.

CD&V 'er Francis Benoit bracht zijn stem uit in Kubox, net als zovele andere Kuurnenaren

Sofie Mespreuve (N-VA) brengt haar stem uit

© STEFAAN BEEL

Brecht Vermeulen (N-VA) in Roeselare

© Frank Meurisse

Bert Maertens (N-VA), huidig burgemeester van Izegem en eerste opvolger op de lijst van het Vlaams Parlement, ging stemmen in de Sint-Pietersschool in Emelgem. Om 10 uur kwam hij afgewandeld met dochter Nel. "Ik heb klamme handjes. Ik heb amper geslapen, de tol van het campagnevoeren wellicht. De zenuwen beginnen nu wel te komen", aldus de burgemeester die op een vriend een beroep kon doen om hem na de stembusgang overal heen te voeren. Niet echter zonder een tussenhalte bij de Chiromeisjes van Emelgem die een terras uitbaatten pal tegenover het stemlokaal. (MI-foto Frank)

© Frank Meurisse

Klokslag 10.30 uur stapte Geert Bourgeois samen met echtgenote Betty Hoste het domein van de school Prizma campus IdP op voor de stembusgang. "Ik voel me heel goed, ik heb er alle vertrouwen in. We hebben en heel mooie campagne achter de rug. Qua debatten is het wel hard en uitputtend geweest, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Tot op dit eigenste moment spreken mensen me aan en zeggen me hun vertrouwen toe." De wachtrij voor de stembus was enkele tientallen meters lang. Van de wachttijd maakte de uittredend minister nog gebruik om enkele interviews te geven en te praten met kiezers. In het stemhokje zelf nam hij rustig zijn tijd. (MI/foto's Frank)