Fleur De Buck stapt uit N-VA in Harelbeke: “Er was een ware boycot gebeurd tegen mij”

Fleur De Buck: "Na lang nadenken kan ik enkel maar concluderen dat ik totaal geen vertrouwen noch toekomst zie binnen de werking van dit bestuur, of liever gezegd de 'tegenwerking' van dit bestuur." © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Gemeenteraadslid Fleur De Buck wil in de huidige legislatuur verder gaan als onafhankelijk raadslid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 had ze nog een tweede plaats op de N-VA lijst en behaalde ze 330 voorkeurstemmen.

“Een korte toelichting over de beweegredenen hiertoe is op zijn plaats, zodanig dat het verhaal geen eigen leven gaat leiden”, aldus Fleur De Buck (27) in een persmededeling.

“Na de verkiezingen van oktober laatstleden werd N-VA Harelbeke geconfronteerd met een verlies van twee zetels. We werden door de huidige coalitie naar de oppositie verwezen. Een zware teleurstelling voor onze ploeg en uiteraard ook voor mezelf. Toen deze ontgoocheling een beetje was bezonken, kreeg ik een tweede opdoffer te verwerken. Na enkele vergaderingen kwam ik tot het besef dat er een ware boycot tegen mij was gebeurd. Ik kwam te weten dat bepaalde bestuursleden heel partijdig waren en dat twee mandatarissen zonder reden beweerden mij niet te vertrouwen en niet met mij te kunnen samenwerken.”

Fleur De Buck kaartte deze zaken aan bij het bestuur en bij het arrondissementeel bestuur, echter zonder resultaat. “Na lang nadenken kan ik enkel maar concluderen dat ik totaal geen vertrouwen noch toekomst zie binnen de werking van dit bestuur, of liever gezegd de ‘tegenwerking’ van dit bestuur. Ik wil wel expliciet de vorige voorzitter, Filip Vandeputte, bedanken voor de steun en de goede samenwerking van de voorbije jaren, toen N-VA Harelbeke nog een team vormde. Ik ben niet de eerste vrouw die vertrekt, en wellicht ook niet de laatste.”

N-VA: “Van een ‘boycot’ is absoluut geen sprake”

Het bestuur van N-VA Harelbeke reageerde donderdag kort op het vertrek van Fleur De Buck. “We nemen akte van Fleurs beslissing om als onafhankelijke te zetelen”, klinkt het. “Tegelijk willen we als partijbestuur met klem weerleggen dat we vrouwonvriendelijk zouden zijn of dat er sprake is van een boycot.” N-VA Harelbeke wijst naar de keuze voor Sofie Tibergijn als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en duidt ook op de Vlaamse en federale lijsten waar Maaike De Vreese en Yngvild Ingels allebei vanop plaats twee opereren.

“Bovendien hadden we binnen de partij de afspraak gemaakt om de bediscussieerde functie aan een niet-verkozene door te geven. We willen immers zoveel mogelijk mensen betrekken. Wij kiezen als N-VA Harelbeke voor de ploeg, in plaats van het eigenbelang. Met fractievoorzitter Wout Patyn en Brecht Vandeburie en Patrick Claerhout gaan we de komende jaren stevig inhoudelijk weerwerk bieden aan de nieuwe meerderheid in onze stad.”

De partij wenst Fleur tot slot alle succes toe in haar nieuwe rol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier