Filip Santy (CD&V) stopt met politiek: “Oppositie wordt toch niet gehoord”

© JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Filip Santy (60) zal in september niet zetelen in de Kortrijkse gemeenteraad. Als derde opvolger heeft hij nochtans dat recht nu Stefaan De Clerck, Christine Depuydt en Alain Cnudde in juli aankondigden dat ze de fractie verlaten. “Ik stel mij al een tijdje vragen bij de manier waarop dezer dagen aan politiek gedaan wordt. Om mijn geestelijke gezondheid te behouden (lacht), heb ik beslist om er niet meer aan deel te nemen”, klinkt het.

De Kortrijkse christendemocraten proberen al een tijdje opnieuw wat bezieling in de partij te brengen. Een van de manieren waarop ze dat hopen te doen is door een verjonging door te voeren. Oud-burgemeester Stefaan De Clerck (67), Christine Depuydt (55) en Alain Cnudde (48) beslisten dan ook begin vorige maand om hun mandaat neer te leggen. Ze willen jong talent een kans geven. Alleen is nog steeds niet duidelijk wie hen zal opvolgen. Benjamin Vandorpe (47) is met 586 stemmen eerste opvolger. Tweede opvolger is Mia Cattebeke (63) met 1.213 stemmen. Het is nog niet duidelijk of zij hun mandaat opnemen. De derde opvolger is Filip Santy (60), maar die liet dus al weten niet te willen zetelen.

De gewezen schepen maakte zijn besluit zelf bekend via sociale media. “Het feit dat grondige inhoudelijke discussies in de Kortrijkse gemeenteraad, met respect voor elkaars argumenten, jammer genoeg tot een ver verleden behoren, heeft mij ertoe gebracht om mijn mandaat als opvolger niet op te nemen en afscheid te nemen van de actieve politiek“, schrijft hij. Heel veel dank aan iedereen die mij de voorbije 24 jaar heeft gesteund. Tevreden over de steentjes die ik hier en daar wat heb kunnen verleggen. Tijd om mij op andere interessante dingen toe te leggen!”

Politieke carrière van meer dan twintig jaar

Santy woont in Aalbeke en was meer dan twintig jaar actief in de lokale politiek. Hij zetelde in de gemeenteraad van 1995 tot 2018 en diende als schepen van 2010 tot 2013. Van 2007 tot 2013 was hij voorzitter van intercommunale Leiedal. Vooral aan die laatste functie houdt hij goede herinneringen over. “Dat was een hele leerrijke periode”, verduidelijkt hij.

“Ik had er echt het gevoel iets te kunnen betekenen, niet alleen voor Kortrijk, maar voor de hele streek. Ook als schepen leverde ik graag mijn bijdrage, al is midden in een legislatuur ergens bijkomen niet gemakkelijk (Santy volgde Marie-Claire Vandenbulcke van Open-vld op als schepen n.v.d.r.). Veel beslissingen zijn al genomen, je hebt dan vooral een uitvoerende rol,” vertelt hij. “Ik ben ook heel trots op wat we konden bereiken in samenwerking met de Adviesraad voor personen met een handicap. Daar hebben we veel zaken in gang gezet waar we vandaag nog steeds de vruchten van plukken.”

Verjonging

De beslissing om de politiek volledig op te geven was dan ook niet gemakkelijk. “Vooral het feit dat de deelgemeenten steeds meer ondervertegenwoordigd geraken deed mij twijfelen“, vertelt hij. “De vertegenwoordigers van de kleine dorpen halen de gemeenteraad gewoon niet meer. Eerst is Kooigem gevallen, dan Rollegem en nu moet Aalbeke er dus ook aan geloven. Het Zuiden van Kortrijk bestaat amper in de gemeenteraad. Dat komt door de steeds grotere versnippering van de stemmen. Bovendien is er tegenwoordig ook erg veel verloop. Hoeveel van de huidige raadsleden zullen binnen twintig jaar nog zetelen? Niet al te veel denk ik.”

“Toch was ik al een tijdje aan het broeden op een afscheid hoor. We willen verjonging binnen de partij, en dan heb je natuurlijk mensen nodig die plaats willen maken. De manier van aan politiek doen nu verschilt hemel en aarde van wat we twintig jaar geleden deden. Men houdt geen rekening meer met de oppositie, zelfs constructieve bijdragen worden niet gehoord. Een gemeenteraad is iets overbodig geworden, een last voor de meerderheid. Ik stel mij daar vragen bij en ik kan eerlijk gezegd mijn tijd nuttiger besteden.”

Geen definitief afscheid

De oud-schepen verdwijnt wel niet helemaal van het strijdtoneel. Hij blijft actief binnen de partij. Fractieleidster Hannelore Vanhoenacker is daar blij om. “Zonder Filip had ik zeker de afgelopen zes jaar niet kunnen doorspartelen. Hij heeft een ongelofelijke dossierkennis en was in het begin van de vorige legislatuur echt mijn linker- en rechterhand. De partij kon steeds op hem terugvallen indien nodig en daar zijn we hem enorm dankbaar voor.”

Wie het vrijgekomen mandaaat zal opnemen is ook nog niet duidelijk. Vierde opvolger Astrid Destoop (36) lijkt- zeker met de ambitie tot verjongen in het achterhoofd- een logische keuze. De geruchten dat zij haar mandaat niet zou willen opnemen, zijn volgens Hannelore Vanhoenacker onwaar. Ook Carol Leleu (41), Sien Vandevelde (24) en Johannes Coulembier (27) komen in beeld. “Op dit moment zijn we er zelf nog niet uit”, verklaart Hannelore. “We willen er onze tijd voor nemen, grondig overleggen en zullen naar buiten treden met het resultaat van die inspanningen als de tijd rijp is.”

De definitieve resultaten van dat overleg worden begin september bekend gemaakt. De eerste gemeenteraad vindt immers plaats op 9 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier