Filip Lombaert geen lijsttrekker bij Groen Izegem

Filip Lombaert. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Filip Lombaert zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 de lijst van Groen niet trekken. “Het is tijd om de fakkel door te geven”, zegt hij.

Filip Lombaert (56) is al dertig jaar het boegbeeld van Groen Izegem. “Ik heb al die jaren gestreefd om Izegem warmen, socialer en groener te maken”, zegt hij. “En dat zal ik ook blijven doen, maar de tijd is rijp om de fakkel door te geven aan de volgende generatie.”

Filip Lombaert stond in 1987 mee aan de wieg van Agalev Izegem. “Een jaar later trokken we met zes kandidaten naar de gemeenteraadsverkiezingen”, herinnert hij zich. Het duurde echter tot 2000 vooraleer Groen in de gemeenteraad raakte.

De huidige legislatuur is voor Filip en zijn partij al een stevige rollercoaster geweest. De partij zetelde eerst in de meerderheid, maar de uitwerking van Visie 2030 legde een bom onder het kartel met SP.A. “De plannen waren pas voor de verre toekomst. Onaanvaardbaar voor ons en daarom stapten we uit de meerderheid. De breuk was niet makkelijk, maar wel een logische beslissing.”

Nu zet Filip een stap terug. “De nieuwe ploeg doet het goed. Al voor de zomer heb ik beslist om niet langer een van de eerste drie plaatsen op de lijst in te nemen. Maar ik zal de lijst wel steunen. Vanop welke plaats moet de komende weken duidelijk worden. Het is voor mij trouwens geen must om opnieuw verkozen te worden, dat zal afhangen van de kiezer.”

Groen trekt wel met een duidelijke ambitie naar de verkiezingen. “We willen vooruit. Drie zetels is het minimum, maar meer is ook welkom.”