Felle discussie over budget voor kerstverlichting op Kortrijkse gemeenteraad

Stan Callens, Hannes Malfait (Zaakvoerder De Kameleon) en Arne Vandendriessche. © AN
Redactie KW

De hoge budgetten voor kerstverlichting die schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) vorige week aankondigde zorgden voor heel wat discussie in de gemeenteraad van maandagavond. Zowel CD&V als Vlaams Belang vonden dat het geld beter besteed kan worden, Groen verliet zelfs de zaal. Volgens de schepen is het budget amper hoger dan andere jaren.

Nadat de oppositie eerder deze week het Kortrijkse budget voor kerstverlichting vergeleek met dat van Parijs haalden ze in de gemeenteraad opnieuw uit. “Ik vind zeker niet dat we de deelgemeentes op het gebied van kerstverlichting stiefmoederlijk moeten behandelen“, stak fractieleidster Hannelore Vanhoenacker (CD&V) van wal. “Dat was vorig jaar zeker het geval. Maar een miljoen? Dat is wel heel veel geld voor een paar lichtjes.”

Volgens haar is CD&V niet tegen het verhogen van de budgetten, maar de partij ziet graag een deel van het geld naar daklozenopvang gaan. “Op 11 maart wilden 34 mensen overnachten in de nachtopvang, er zijn maar 20 plaatsen. 14 mensen werden dus weer de straat op gestuurd. Kunnen we daar in de eindejaarsperiode niet in investeren?”

Wouter Vermeersch, de fractieleider van Vlaams Belang sprak voor de zoveelste keer zijn ongenoegen uit over de benaming ‘Winter in Kortrijk’. Hij pleit voor kerstbomen en stallen. Wat nogal naast de kwestie was. Ook hij vindt het budget voor verlichting overdreven. De derde oppositiepartij, Groen, verliet zonder veel ceremonie de zaal. “Aangezien alles al gecommuniceerd werd in de krant vorige week vrijdag vraag ik mij af wat wij hier nog zitten te doen“, aldus fractieleider David Wemel.

De schepen probeerde tevergeefs de gemoederen te bedaren. Volgens hem gaat het over een misverstand. “Vroeger werd de verlichting uit verschillende potjes betaald. Het OCMW verlichtte zijn eigen gebouwen en ook de vzw Feest in Kortrijk kocht zelf verlichting aan. Door dat allemaal op een hoop te gooien kunnen we veel efficiënter werken en een betere prijs krijgen. Daarom schreven we ook een Europese aanbesteding uit.” Tot slot wees de schepen erop dat het budget gespreid wordt over 5 jaar. Jaarlijks wordt er dus ‘maar’ 200.000 euro besteed aan kerstverlichting.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier