Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) zei dat het asielcentrum in Koksijde zich niet aan de regels houdt en dat bewoners nog altijd familie kunnen bezoeken. "Het is onbegrijpelijk dat die mensen naar de andere kant van het land mogen reizen, terwijl iedereen in zijn kot moet blijven."

Bij Fedasil betreuren ze die uitspraken. "Sinds het uitbreken van de coronacrisis mogen asielzoekers niet meer op bezoek bij familie of vrienden", vertelt Mieke Candaele van Fedasil. "Door het gebrek aan opvangplaatsen kunnen bewoners er wel voor kiezen om het centrum te verlaten en bij vrienden te verblijven, maar dan moeten ze een vast adres opgeven en zich verder aan alle regels houden."

In Koksijde staan enkele containers om bewoners in quarantaine te kunnen plaatsen. Daar verblijft één zieke bewoner met zijn gezin. "Alle bewoners kennen de richtlijnen en de overgrote meerderheid leeft die na, net zoals de meeste Belgen. Net zoals Belgen zijn zij ook bang om ziek te worden", aldus Candaele.

In Koksijde verblijven 238 personen, onder wie 98 kinderen. Vanden Bussche meent dat kinderen uit het centrum eerst moeten worden getest vooraleer ze weer naar school mogen, omdat ze in een besmette entiteit leven. "Maar ook op dat vlak volgen wij de richtlijnen van Sciensano", legt Candaele uit. "Asielzoekers worden na hun asielaanvraag eerst getest in het Klein Kasteeltje. Na vijf dagen worden ze opnieuw getest. Pas na twee negatieve tests mogen ze naar een ander opvangcentrum. Schoolgaande kinderen testen behoort op dit moment niet tot de testingstrategie van de onderzoeksinstelling."

(Belga)

Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) zei dat het asielcentrum in Koksijde zich niet aan de regels houdt en dat bewoners nog altijd familie kunnen bezoeken. "Het is onbegrijpelijk dat die mensen naar de andere kant van het land mogen reizen, terwijl iedereen in zijn kot moet blijven." Bij Fedasil betreuren ze die uitspraken. "Sinds het uitbreken van de coronacrisis mogen asielzoekers niet meer op bezoek bij familie of vrienden", vertelt Mieke Candaele van Fedasil. "Door het gebrek aan opvangplaatsen kunnen bewoners er wel voor kiezen om het centrum te verlaten en bij vrienden te verblijven, maar dan moeten ze een vast adres opgeven en zich verder aan alle regels houden." In Koksijde staan enkele containers om bewoners in quarantaine te kunnen plaatsen. Daar verblijft één zieke bewoner met zijn gezin. "Alle bewoners kennen de richtlijnen en de overgrote meerderheid leeft die na, net zoals de meeste Belgen. Net zoals Belgen zijn zij ook bang om ziek te worden", aldus Candaele.In Koksijde verblijven 238 personen, onder wie 98 kinderen. Vanden Bussche meent dat kinderen uit het centrum eerst moeten worden getest vooraleer ze weer naar school mogen, omdat ze in een besmette entiteit leven. "Maar ook op dat vlak volgen wij de richtlijnen van Sciensano", legt Candaele uit. "Asielzoekers worden na hun asielaanvraag eerst getest in het Klein Kasteeltje. Na vijf dagen worden ze opnieuw getest. Pas na twee negatieve tests mogen ze naar een ander opvangcentrum. Schoolgaande kinderen testen behoort op dit moment niet tot de testingstrategie van de onderzoeksinstelling."(Belga)