Families Gheysens, Steverlynck en Valcke blikvangers op Ieperse miljonairsroute PVDA

We zien v.l.n.r. Peter Degandt, Bianca Nowak, Dave Platteau, Ludovic Ide en Geert Vanlangendonck bij de start van de fietsroute aan 't Eilandje. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

De PVDA heeft ook in Ieper een miljonairsroute uitgestippeld. Tijdens de 35 km lange fietstocht ‘Stad van Fortuin’ passeert men onder meer langs Picanol, CID-Lines, Valcke Prefab Beton en kasteel Elzenwalle. “In Ieper alleen al zou onze coronataks 108 miljoen euro opbrengen”, zegt voorzitter Ludovic Ide van PVDA Ieper.

Dit weekend zou normaal de miljonairsroute ‘Stad van Fortuin’ in groep ingefietst worden, maar de verscherpte coronamaatregelen staken daar een stokje voor. De route is echter beschikbaar om individueel te rijden. “In heel Vlaanderen zijn vanuit de partij een aantal miljonairsroutes uitgestippeld”, legt voorzitter Ludovic Ide van PVDA Ieper uit. “De bedoeling is om aandacht te krijgen voor de coronataks die we met PVDA vragen. We willen niet dat de coronafactuur opnieuw afgeschoven wordt op de gewone mensen. We moeten het geld halen waar het zit en dat is bij de multimiljonairs. In Ieper hebben we ook zo’n route uitgestippeld: Stad van Fortuin.”

Acht miljonairsfamilies

“Ons voorstel is dus om eenmalig een coronataks te heffen op vermogen groter dan 3 miljoen euro. Dat is maar 2 % van de bevolking die daar onder valt. In heel Vlaanderen zou dat 15 miljard euro kunnen opbrengen. In Ieper zijn er acht miljonairsfamilies die binnen de krijtlijnen van de coronataks zouden vallen: de familie Steverlynck en de familie Tack, twee families die gelinkt zijn aan Picanol. We hebben de familie Valcke uit Vlamertinge. Zij hebben een vermogen van ongeveer 40 miljoen. We hebben ook de familie Dehaeck van Pidy. Ook Paul Gheysen, die in Ieper eigenaar is van het mooie domein Elzenwalle, komt voor in de route. Een weetje: in West-Vlaanderen komt Paul Gheysens in drie verschillende miljonairsroutes voor. Verder hebben we ook nog de familie Van Biervliet van Vivanco, Robert Donck van Comelco, de twee neven Brutsaert van CID-lines… Mochten we die acht families belasten met de coronataks, dan zou dat in Ieper alleen al 108 miljoen euro kunnen opbrengen. Dat is een enorm bedrag.”

Privacy

Wie hoopt om met de fietsroute langs kasten van villa’s te passeren, zal van een kale reis terugkeren. “We respecteren de privacy van die mensen”, zegt Ludovic Ide. “Het is geen heksenjacht, maar een vriendelijke vraag. Jullie hebben het vermogen, jullie kunnen de held van de coronastrijd zijn. Jullie moeten daarvoor geen boterham minder eten, maar je kan wel veel mensen helpen”, besluit Ludovic Ide. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.