Extra bomen moeten hitte bestrijden

Groen Kortrijk heeft een plan klaar om toekomstige hittegolven te bestrijden. Onder het motto “Onze stad stond in brand, steek je kop niet in het zand”, stellen ze maandag een hitteplan voor in de Kortrijkse gemeenteraad. Open ruimte en meer groen in de stad vormen de kern van hun idee. Zo willen ze bijvoorbeeld 1.000 extra bomen aanplanten.

© Getty Images/iStockphoto

“Beton houdt warmte vast, dat staat niet ter discussie, er werd uitgebreid onderzoek naar gedaan”, weet Matti Vandemaele (Groen). “Je hoeft geen genie te zijn om dat te beseffen. Leg in je eigen tuin even je hand op de buitenmuur van je huis en ga dan onder een boom zitten. Je merkt het verschil ongetwijfeld. Het kan tijdens een hittegolf tot acht graden warmer zijn in het centrum van de stad dan op het platteland. En dan spreek ik niet van de Ardennen hé, ook in Kooigem en Bellegem is het verschil voelbaar. De oplossing is dus simpel, meer groen en minder beton.”

Naast het ontharden van het centrum waar mogelijk, wil de partij ook de onverharde ruimte die er al is behouden. “Aan de V-tex bijvoorbeeld is er nog een grote groene vlakte. Als we daar huizen op bouwen scheelt dat weer in temperatuur”, aldus Matti. Groen wil ook graag een verbod op het kappen van bomen (met uitzonderingen op aanvraag) en er moeten volgens hen nog eens 1.000 extra bomen bijkomen in de binnenstad. Grondwater dat opgepompt wordt, willen ze niet langer in het riool zien verdwijnen, wel in natuurlijke waterlopen zoals de Heulebeek.

Zevenpuntenplan

Daarnaast willen ze elke Kortrijkzaan die een nieuw huis bouwt aanmoedigen om voor een groendak te kiezen. Zij die al een tijdje in de stad wonen kunnen gaan voor een geveltuintje. Tuincoaches zouden daar bewoners actief over moeten aanspreken. In totaal telt het plan zeven punten. Of het stadsbestuur er oren zal naar hebben, weten we maandag pas.

“Er zijn geen redenen om het niet te doen”, vult Matti nog aan. “Extra groen kan dan wel extra kosten met zich meebrengen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Hitte en droogte treffen bij uitstek de zwakste groepen in de samenleving. Oudere mensen zijn erg gevoelig en ook de mensen die in de minst geïsoleerde huizen wonen en die zich geen airco kunnen permitteren zijn de eerste slachtoffers.”

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.