Exit Stefaan De Clerck, de kroniek van een aangekondigd vertrek

Stefaan De Clerck. © a-WD
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Oud-burgemeester Stefaan De Clerck verlaat de Kortrijkse gemeenteraad. Nieuwsmanager KW Kortrijk-Menen Mieke Verhelle volgt al jaren de Kortrijkse politiek en laat haar eigen licht schijnen op het afscheid. “Iedereen wist dat het anders moest. Verjonging, vernieuwing. Alleen waren het vooral de oude krokodillen die opnieuw verkozen waren. En die houden nu eenmaal van de zon.”

Voor wie de Kortrijkse politiek een beetje volgt, is het vertrek van Stefaan De Clerck uit de gemeenteraad geen grote verrassing. Het was niet zozeer de vraag ‘of’ dan wel ‘wanneer’ hij zou vertrekken. De nieuwe voorzitter Jan Deleu vertelde in februari al aan onze krant dat de oud-burgemeester de zes jaar niet zou uitdoen.

Stefaan De Clerck staat symbool voor de CD&V vóór de breuk met Vincent Van Quickenborne. En dan vooral met de verbittering die er op volgde. En die verbittering bleef zes jaar als een giftige rook tussen de gemeenteraadsbanken hangen. Hannelore Vanhoenacker werd als nieuweling ingezet als fractieleider. Zij moest een frisse wind laten waaien, maar die was onvoldoende sterk om de dikke smog te doen verdwijnen. Er waren te veel ‘kampen’ gevormd binnen de CD&V. Schepenen moesten op zoek naar een nieuwe job, beloftes van postjes aan jongeren konden niet waargemaakt worden. De verzuiling maakte plaats voor verzuring.

Vaak werd naar Stefaan De Clerck gewezen als zou die niet daadkrachtig genoeg gereageerd hebben na de verkiezingen van 2012. Naast de clans De Clerck en de Bethune had je voortaan ook nog ander ‘kliekskes’. En wie dan toch probeerde om positief te bouwen aan een nieuw project of zich niets van die stemmingmakerij aan te trekken, werd meteen de poten vanonder de stoel gezaagd.

Jean de Bethune
Jean de Bethune© a-Davy Coghe

Oude krokodillen

Iedereen wist wel dat het anders moest. Sinds de start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 was het mantra verjonging, vernieuwing en samenhorigheid. Het moest maar eens gedaan zijn met die interne verdeling. Onder impuls van Jean de Bethune werd CD&V omgevormd tot CD&V 4.0. Dat iedereen binnen de partij nog altijd de twee namen door elkaar gebruikt, doet vermoeden dat die naam niet door iedereen werd gedragen. Vernieuwing en verjonging, ja, maar de lijstvorming mocht er niet onder lijden. Die ‘oude krokodillen’ waren nu eenmaal de stemmenkanonnen, die moesten wel weer een plaats krijgen.

De samenhorigheid werd gesymboliseerd door drie kopmannen de strijd in te sturen. Als de brug tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ CD&V. Bij het publiek kwam het echter over als een besluiteloosheid.

Jean de Bethune trok met kostukken Roel Deseyn, Hannelore Vanhoenacker en Christine Depuydt naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.
Jean de Bethune trok met kostukken Roel Deseyn, Hannelore Vanhoenacker en Christine Depuydt naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.© a-KDS

Na de nederlaag in oktober 2018 – en vooral de grote overwinning van Team Burgemeester – klonk de roep om vernieuwing en verjonging nog luider. Maar het waren vooral de oude krokodillen die opnieuw waren verkozen. En die kun je niet verplichten om hun mandaat zomaar af te staan. Krokodillen houden nu eenmaal van de zon, zelfs al moeten ze daarvoor in de modder liggen.

Nu zijn er enkelen van hen rechtgestaan en naar de oever gelopen, een moedige beslissing. Een zestiger, een vijftiger en een veertiger. Maar er zetelen er nog enkelen die van voor de historische breuk dateren. Niet in het minst oud-schepen Jean de Bethune. Hij wordt zestig in augustus. En hij lijkt van geen wijken te willen weten. Hij toonde zich tijdens de jongste gemeenteraad nog erg strijdlustig. Hij ging de discussie aan over het nieuwe referendum en de autoloze zondagen. Hij nam het op voor de lokale middenstand, sinds jaar en dag zijn stokpaardje. Ook Roel Deseyn en Pieter Soens gaan al langer dan twee bestuursperiodes mee. Ze zijn met hun 42 en 41 lentes bezwaarlijk oud te noemen, maar ze staan ook niet echt symbool voor de vernieuwing.

Exit Stefaan De Clerck, de kroniek van een aangekondigd vertrek
© a-KDS

Turbo Kortrijk

Wie de opvolgers van Stefaan De Clerck, Christine Depuydt en Alain Cnudde worden, wil de partij nog niet bekend maken. De eerste drie opvolgers zijn Benjamin Vandorpe (47), Mia Cattebeke (63) en Filip Santy (60). Die laatste is ook al een oud-schepen. De vraag is of zij hun zitje zullen opnemen.

Een echte verjonging in leeftijd is het niet. Benjamin Vandorpe kan misschien wél voor de vernieuwing kan zorgen. Hij is een van de oprichters van de burgerpartij Turbo Kortrijk, die dan aansluiting vond bij CD&V. Een ondernemer pur sang die wel eens heilige huisjes in vraag durft stellen. Zal hij echter voldoende kracht hebben om ze ook omver te blazen? Of zal die wind net weer zorgen voor verdeeldheid binnen de partij.

Hannelore Vanhoenacker, de fractieleider van CD&V in de gemeenteraad.
Hannelore Vanhoenacker, de fractieleider van CD&V in de gemeenteraad.© a-KDS

En Felix dan?

De grote vraag is dan ook wie binnen vijf jaar weerwerk zal kunnen bieden tegen de huidige burgemeester. Hannelore Vanhoenacker heeft de kennis en misschien ook de capaciteiten, maar mist het charisma en de bekendheid bij het grote publiek. Benjamin Vandorpe dan? Zal hij als buitenstaander de harde kern van CD&V kunnen overtuigen? Hij heeft zich nog niet echt bewezen als bruggenbouwer, toch zeker niet naar de buitenwereld toe. Integendeel zelfs. En een oudgediende beroepspoliticus als Roel Deseyn zou wel eens zijn plek kunnen opeisen. Of wordt het dan toch weer een De Clerck? Felix woont sinds kort weer in Kortrijk en is een publiekslieveling. Maar hij beweert altijd dat hij liever in de nationale politiek wil meespelen.

Als dat weer maar niet leidt tot verschillende clans binnen de partij, want er is een eendrachtige ploeg nodig. Hoe het ook zij, het tij zal heel snel moeten keren, want vijf jaar lijkt lang, maar dat is het in de politiek allerminst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier