Ex-burgemeester bijna op lijst van Kortrijk Vooruit

De zeven kandidaten met burgemeester Vincent Van Quickenborne. © AXV
Axel Vandenheede

Nog 150 dagen voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Kortrijk zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

De kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk lopen stilaan vol. Bijna elke dag valt er op dat vlak nieuws te rapen. Er zijn twee tendenzen merkbaar: de partijen gaan vol voor bekende koppen en onafhankelijke kandidaten zijn niet langer taboe. Met Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Axel Ronse (N-VA) en Philippe De Coene (SP.A) zijn er al drie kandidaat-burgemeesters. Eerstgenoemde komt trouwens niet onder zijn partij Open VLD op, maar kiest voor verruiming en startte Team Burgemeester op. “Van de 41 beschikbare plaatsen gaan er zeker dertig naar onafhankelijke kandidaten”, aldus Vincent Van Quickenborne. “Kortrijkzanen die deze stad vooruit willen helpen. De andere plaatsen zullen leden van Open VLD Kortrijk innemen.”

“We hebben enkele kandidaten moeten ontgoochelen” – Vincent Van Quickenborne

“Onze lijst is zo goed als klaar en dat is positief. We hadden zelfs meer kandidaten dan plaatsen en daarom hebben we enkele moeten ontgoochelen. Binnenkort starten we met een pre-campagne”, aldus nog de burgemeester die het communicatiebureau Thinkedge uit Kortrijk onder de arm heeft genomen.

“Meer ervaring”

Voor de elf Open VLD-plaatsen wordt het overigens dringen: Vincent Van Quickenborne en de schepenen Wout Maddens en Arne Vandendriessche zijn certitudes. Dat geldt ook voor Koen Byttebier, Wouter Allijns, Mohamed Ahouna, Tiene Castelein en Stephanie Demeyer. Er zijn dus nog drie plaatsen te verdelen. Een deel van de onafhankelijke kandidaten bij Team Burgemeester is ook al bekend. Deze week stelden vier horecamensen zich voor. Shaun Vanderplancke (27) is misschien wel de bekendste. Hij is sinds drie jaar medezaakvoerder van soepbar Spoon op het Vandaleplein en baat al twee jaar café De Gouden Aap uit in de Doorniksestraat. “Zes jaar geleden vond ik dat er verandering nodig was, maar in de politiek stappen was toen nog te vroeg”, stelt hij. “Intussen is er veel veranderd, maar het kan nog beter. Met zes jaar meer ervaring en ideeën was de tijd nu wel rijp.”

“Met zes jaar meer ervaring en ideeën was de tijd nu wel rijp om in de politiek te stappen” – Shaun Vanderplancke

Bert Vanhalle uit Marke is 47 jaar. Hij is al lang in de horeca actief. “Ik werkte al in de Falstaff, Casino, De Geverfde Vogel…”, zegt hij. “Sinds midden 2014 ben ik zaakvoerder van De Geit in Zwevegem. Ik wil graag uitgroeien tot een partner voor elke Kortrijkzaan die wil ondernemen.” Ook Dieter D’Alwein (41, Aalbeke) en Lucas Deneckere (24, Kortrijk) staan op de lijst van Team Burgemeester. Eerstgenoemde is zaakvoerder van café De Labberleute. Lucas, hoofdbarman in Balthazar, treedt in de voetsporen van vader Bruno, die in 2012 kandidaat was voor Open VLD. Eerder al maakte Team Burgemeester de namen van tien vrouwen bekend en kondigde het ook aan dat Niels Lybeer (gerant ‘t Fonteintje) kandidaat is. De zoon van ex-interimburgemeester Lieven kiest dus niet de kant van CD&V, wat ons meteen tot de grootste partij van Kortrijk brengt.

CD&V

Bij CD&V is de top drie (Hannelore Vanhoenacker, Roel Deseyn, Christine Depuydt) al een tijd bekend. Dat geldt ook voor de namen van acht vrouwelijke kandidaten. Benjamin Vandorpe en Dieter Devos van Turbo Kortrijk staan eveneens op de lijst. Gewezen schepen Stefaan Bral, gewezen OCMW-voorzitter Franceska Verhenne en dus Lieven Lybeer nemen afscheid. Bral wegens beroepsomstandigheden, Verhenne omdat dochter Sien Vandevelde wordt gelanceerd en Lybeer uit onvrede.

Die laatste pikte het niet dat hij bij CD&V geen plaats vooraan op de lijst voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen kreeg. Dat hij eind 2018 stopt, maakte hij eind maart bekend. Al had hij evengoed kunnen doorgaan, maar dan bij een andere partij: zo voerde hij gesprekken met Kortrijk Vooruit om over te stappen. Maar enkele boegbeelden van die partij zagen dat niet zitten en zo ging de deal niet door.

Andere partijen

Bij N-VA, met dus Axel Ronse op één en huidig schepen van Economie Rudolf Scherpereel als lijstduwer, is de top dertien al bekend. Daarbij nemen jongeren de plaatsen elf tot en met dertien in. SP.A duidde Philippe De Coene als lijsttrekker aan. Ook al bekend: vier onafhankelijke kandidaten, Younes El Haddaji, Krak van Kortrijk 2017, en (sinds deze week) Luc Lebon en Broos Claerhout. Laatstgenoemde is 26 en werkt al vier jaar bij Radio Quindo. Hij volgt ook een masteropleiding politieke wetenschappen aan UGent. “Ik ben ook voorzitter van Kansen voor Kinderen, een vzw die zorgeloze vakanties organiseert voor kwetsbare kinderen tot 12 jaar”, vertelt hij.

“De deelgemeenten moeten meer aandacht krijgen” – Nancy Courtens

Luc Lebon is 64 jaar en getrouwd met Nathalie Depuydt. Samen baten ze feestzaal LuNa in Bissegem uit. Hij is een gewezen presentator en dj en baatte de cafetaria’s van sporthal De Dageraad in Harelbeke en het Magdalenazwembad uit. “Luc treedt nog regelmatig op in woonzorgcentra”, legt Philippe De Coene uit. “Hij is een echte volksmens.”

Bij Groen, Vlaams Belang en PVDA is het al minstens een half jaar wachten op meer verkiezingsnieuws. Bij Groen is David Wemel lijsttrekker, kopvrouw is Alexandra Gjurova. Matti Vandemaele staat op drie, Bart Caron is lijstduwer. Dat maakte de afdeling in oktober 2017 bekend. In april van vorig jaar dan stelde Vlaams Belang Wouter Vermeersch als lijsttrekker aan. Enkele maanden later, in juli 2017, stelde PVDA Jouwe Vanhoutteghem voor als nummer één.

Kloof dichten

Kortrijk Vooruit, tot slot, neemt voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dirk Dupont is lijsttrekker, Cathérine Waelkens duwt. Dominique Vanbossele (op plaats twee), Steven Caulier (op plaats drie) en Gaëtan Vanmeenen (op plaats vijf) kregen gezelschap van Nancy Courtens uit Bellegem. “Ik ben getrouwd met Roelof Stoepker en samen baten we bistro Saint-Omer in Bellegem uit”, vertelt ze. “Ik wil me voor twee zaken inzetten. Ten eerste moeten de deelgemeenten meer aandacht krijgen. Ten tweede moet de kloof tussen autochtonen en allochtonen worden gedicht.”