Ex-bakker Jo Vansteenkiste uit Lendelede Naar provincie voor Vlaams Belang

(foto CLY)
Redactie KW

Jo Vansteenkiste mag dankzij de goede resultaten van het Vlaams Belang in de recente verkiezingen voor vijf jaar naar de provincieraad. “Vier zitjes van onze partij in de provincieraad kwamen vrij omdat die provincieraadsleden alle vier verkozen zijn voor het Vlaams en federaal parlement”, zegt hij. “In de regio nemen Filip Buyse en ikzelf er twee van in.”

Jo Vansteenkiste (52) mag je gerust een Bekende Lendeledenaar noemen. Hij runde sinds 1992 de gelijknamige bakkerij op het Dorpsplein samen met zijn vrouw Cynthia Vercruysse. In november 2017 stopten ze met de bakkerij een familiezaak die al 200 jaar bestond en in de volksmond ook wel de ‘bakkerij van Jantje Kaas’ werd genoemd. Sinds deze zomer is Jo Vansteenkiste ijsventer. Hij bedient met zijn ijskar klanten in Lendelede en omgeving.

burgerrechten kwijt

Jo Vansteenkiste komt uit een politiek nest. “Mijn vader Luc was van 1968 tot 1979 Kamerlid voor de toenmalige Volksunie en was er ook een tijdje quaestor. In 1973 bracht hij mee het schandaal van de PTT uit en hij stond ook op de barricaden in Schaarbeek om te strijden tegen de Franstalige borden. Mijn grootvader langs moeders kant heeft in de oorlog ooit een hooggeplaatst persoon beledigd, geraakte zijn burgerrechten kwijt en kreeg ze nooit meer terug. Men nam hem alles af en hij kreeg nooit amnestie. Onrechtvaardig, vind ik. Zware criminelen die hun straf uitzitten, worden zelfs niet hun hele leven gestraft.”

Thuis groeide Jo Vansteenkiste op als Vlaams nationalist. “Vandaag ben ik nog altijd een fervente verdediger van de Vlaamse identiteit, van de Vlaamse cultuur. In mijn jeugd was ik lid van de VNJ, een jeugdvereniging die ik verder blijf ondersteunen. Vroeger was ik net als mijn vader bij de Volksunie, maar toen het daar rommelde en men met Spirit begon, kon ik me niet vinden in hun links gedachtengoed en dat heeft mij als het ware naar het Vlaams Belang gejaagd.”

België barst

Jo Vansteenkiste was ook niet vies van Vlaamse protestacties. “Als mijn werk als bakker het toeliet, trok ik regelmatig naar protestacties tegen bijvoorbeeld de burgemeesterskwesties in Sint-Genesius-Rode en Linkebeek en was ik bij vele Tak-acties betrokken. Ik werd zelfs ooit een keer opgepakt toen ik bij de hoofddoekenkwestie ‘België barst’ riep op een plek waar koning Filip aanwezig was. Maar ik ben geen racist! Vreemdelingen zijn hier in Vlaanderen welkom als ze zich aanpassen aan onze taal en cultuur en niet omgekeerd. Ik ben een heel verdraagzaam mens!”

In 2024 komen we bij de gemeenteraadsverkiezingen met lijst Vlaams Belang op in Lendelede

Zolang de bakkerij bestond, kwam hij er niet openlijk voor uit dat hij Vlaams Belang’er was. “Maar de meeste Lendeledenaren weten wel al lang dat ik een échte Vlaming ben. De N-VA vroeg mij nog bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen om op hun lijst te staan. Ik wilde wel, maar dan als onafhankelijke. Maar omdat ik een partijkaart van het Vlaams Belang heb, kon dat niet. Jean-Marie Dedecker stond nu wel als onafhankelijke op de N-VA-lijst en wie weet welke partijkaart die heeft? Ik stond vorig jaar oktober op de provincieraadslijst van het Vlaams Belang en behaalde 3.800 voorkeurstemmen. Niet mis voor een eerste deelname. Toen besliste ik ook om in Lendelede met een lokale afdeling van het Vlaams Belang te starten. En dat loopt goed. Momenteel hebben we een 60-tal leden. En bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 komen we zeker op met een eigen lijst onder de naam Vlaams Belang.”

Toerisme en voeding

De ijsventer stond bij de verkiezingen van 26 mei voor het Vlaams Belang op de vijfde plaats voor het Vlaams parlement. “Ik behaalde 9.611 voorkeurstemmen en dat waren er meer dan de derde op de lijst, Kurt Ravyts uit Brugge. Hij kon echter rekenen op een aantal kopstemmen. Omdat provincieraadsleden Carmen Ryheul en Nathlie Dewulf verkozen zijn voor het Vlaams en federaal parlement kunnen Filip Buyse uit Izegem en ikzelf naar de provincieraad. Op 20 juni worden we aangesteld. We zijn met een vierkoppige fractie. Als het enigszins kan, zou ik graag in graag in commissies zetelen die zich met toerisme en voeding inlaten. En uiteraard zal ik zien wat ik daar eventueel kan doen voor Lendelede.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier