De vorige keren was Bart Staes lijsttrekker, maar nu was binnen Groen afgesproken dat Petra De Sutter lijsttrekker mocht worden en dat Bart Staes van op de tweede plaats een extra zetel voor Groen zou proberen binnen te halen. Wat dus niet gelukt is. Staes haalt 83.749 voorkeurstemmen, Petra De Sutter 143.377.

CD&V behoudt zijn twee zetels maar uittredend Europees commissaris Marianne Thyssen is er niet in geslaagd van een zetel te pakken van op de lijstduwersplaats. Was dat wel gelukt, dan zou zij niet gezeteld hebben ten voordele van eerste opvolger Tom Vandenkendelaere, uit Roeselare. Tom is eind 2014 als opvolger het Europarlement binnengekomen en keert er tot nader order voorlopig niet terug. Al blijft hij eerste opvolger natuurlijk, en kan hij indien nodig in de plaats komen een van de twee verkozenen, Kris Peeters en Cindy Franssen.

Tom Vandenkendelaere, BELGA
Tom Vandenkendelaere © BELGA

Geert Bourgeois zet als kopman van N-VA wel een uitstekend resultaat neer : met 343.290 voorkeurstemmen klopt hij zelfs Guy Verhofstadt, die op 342.460 eindigt. Bourgeois voert dan ook de top van de Europese voorkeurstemmen aan. Hij is overigens ook de enige West-Vlaming die verkozen is voor het Europees Parlement.

© BELGA
De vorige keren was Bart Staes lijsttrekker, maar nu was binnen Groen afgesproken dat Petra De Sutter lijsttrekker mocht worden en dat Bart Staes van op de tweede plaats een extra zetel voor Groen zou proberen binnen te halen. Wat dus niet gelukt is. Staes haalt 83.749 voorkeurstemmen, Petra De Sutter 143.377. CD&V behoudt zijn twee zetels maar uittredend Europees commissaris Marianne Thyssen is er niet in geslaagd van een zetel te pakken van op de lijstduwersplaats. Was dat wel gelukt, dan zou zij niet gezeteld hebben ten voordele van eerste opvolger Tom Vandenkendelaere, uit Roeselare. Tom is eind 2014 als opvolger het Europarlement binnengekomen en keert er tot nader order voorlopig niet terug. Al blijft hij eerste opvolger natuurlijk, en kan hij indien nodig in de plaats komen een van de twee verkozenen, Kris Peeters en Cindy Franssen. Geert Bourgeois zet als kopman van N-VA wel een uitstekend resultaat neer : met 343.290 voorkeurstemmen klopt hij zelfs Guy Verhofstadt, die op 342.460 eindigt. Bourgeois voert dan ook de top van de Europese voorkeurstemmen aan. Hij is overigens ook de enige West-Vlaming die verkozen is voor het Europees Parlement.