Europa: Bart Staes niet herkozen, Tom Vandenkendelaere voorlopig ook niet

Bart Staes © belga
Jos Remaut

Groen is er niet in geslaagd om een tweede zetel binnen te halen. Het is dus lijsttrekker Petra De Sutter die voor Groen naar Straatsburg trekt en niet de geboren Izegemnaar Bart Staes, die 20 jaar lang in het Europarlement zetelde.

De vorige keren was Bart Staes lijsttrekker, maar nu was binnen Groen afgesproken dat Petra De Sutter lijsttrekker mocht worden en dat Bart Staes van op de tweede plaats een extra zetel voor Groen zou proberen binnen te halen. Wat dus niet gelukt is. Staes haalt 83.749 voorkeurstemmen, Petra De Sutter 143.377.

CD&V behoudt zijn twee zetels maar uittredend Europees commissaris Marianne Thyssen is er niet in geslaagd van een zetel te pakken van op de lijstduwersplaats. Was dat wel gelukt, dan zou zij niet gezeteld hebben ten voordele van eerste opvolger Tom Vandenkendelaere, uit Roeselare. Tom is eind 2014 als opvolger het Europarlement binnengekomen en keert er tot nader order voorlopig niet terug. Al blijft hij eerste opvolger natuurlijk, en kan hij indien nodig in de plaats komen een van de twee verkozenen, Kris Peeters en Cindy Franssen.

Tom Vandenkendelaere
Tom Vandenkendelaere© BELGA

Geert Bourgeois zet als kopman van N-VA wel een uitstekend resultaat neer : met 343.290 voorkeurstemmen klopt hij zelfs Guy Verhofstadt, die op 342.460 eindigt. Bourgeois voert dan ook de top van de Europese voorkeurstemmen aan. Hij is overigens ook de enige West-Vlaming die verkozen is voor het Europees Parlement.

Europa: Bart Staes niet herkozen, Tom Vandenkendelaere voorlopig ook niet
© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten