Ere-burgemeester Luc Vanparys wordt vereeuwigd in raadzaal Oostkamp

Redactie KW

Net voor de gemeenteraad werd het portret onthuld van de vorige burgemeester. Het werd geschilderd door Tinus Vermeersch.

Het is een oud gebruik dat er een portret van de burgemeester wordt geschilderd na het beëindigen van zijn of haar ambtstermijn. Het kunstwerk wordt dan opgehangen in de raadszaal van het gemeentehuis, naast alle andere voorgangers.

Meer dan 22 jaar burgemeester

Op 30 april 2017 beëindigde Luc Vanparys zijn mandaat als burgemeester van Oostkamp. Hij was sinds 1983 actief in de gemeentepolitiek, waarvan 12 jaar als schepen en meer dan 22 jaar als burgemeester. Hij bleef na het beëindigen van zijn mandaat als burgemeester actief als gemeenteraadslid. De gemeenteraad van 20 december was zijn laatste.

Het officieel portret voor de burgemeester werd geschilderd door kunstenaar Tinus Vermeersch. Het werd voor de aanvang van de gemeenteraad onthuld en zal binnenkort opgehangen worden in de galerij van burgemeesters in de raadzaal van het gemeentehuis.

Kunstenaarsfamilie

Tinus Vermeersch komt uit de kunstenaarsfamilie Vermeersch waar José en Rik de belangrijkste exponenten zijn. De familie heeft ook een link met de brouwers van de Leite waarvan verschillende leden, ook Tinus, een etiket van het befaamde Leitebier hebben ontworpen. ‘Soeur’Ise’ is van hem.

“Ik maakte voor de burgemeester een werk van olieverf op doek”, vertelt Tinus. “Na het ontwerp in neutrale grijstinten, wordt er laag per laag gewerkt. In die eerste fase heb ik de oud-burgemeester mogen aanschouwen in de raadzaal, in natuurlijk licht.”

Iedereen enthousiast

“Ik vind het belangrijk, alleen al voor de lichtinval, dat ik het onderwerp mag plaatsen in de omgeving waarin het schilderij zal hangen”, gaat hij verder. “Eerder heb ik al schilderijen gemaakt van Dirk Defauw, OCMW-voorzitter, en van Luc Martens, de oud-burgemeester van Roeselare.”

Toen het doek van over het schilderij werd weggehaald was iedereen enthousiast. Ook Luc Vanparys zelf vond het een mooi werk.

(PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.