Er zijn dringend maatregelen nodig tegen verloedering Zeebrugge Bad

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het stadsbestuur van Brugge heeft de opdracht gegeven aan diverse stadsdiensten om te onderzoeken of er een getijdenbad kan ingericht worden op het brede strand van Zeebrugge. Raadslid An Braem (VB) vraagt dringend maatregelen om de verloedering van Zeebrugge tegen te gaan.

Met het recente faillissement van bistro ‘t Zandlopertje, midden op de zeedijk in Zeebrugge, biedt Brugge Plage dezer dagen een desolate aanblik. Het stadsbestuur heeft wel een oproep gelanceerd naar kandidaten die er deze zomer een pop-up bar willen uitbaten. Er hebben zich volgens burgemeester Dirk de fauw (CD&V) naar verluidt al enkele geïnteressseerden aangemeld.

Hij stelt dat Brugge pop-ups in leegstaande handelszaken aanmoedigt en hiervoor zelfs een financiële tegemoetkoming geeft. Maar het is voor het failliete restaurant op de Zeebrugse zeedijk nog wachten tot 6 juli. Tot dan heeft de voormalige uitbater van ‘t Zandlopertje nog de tijd om in verzet te gaan tegen het verstek vonnis van de ondernemingsrechtbank.

Revitaliseringsstudie

Tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond wees oppositieraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) er fijntjes op dat Brugge zes jaar geleden al in zijn beleidsplan de revalidatie van Zeebrugge prioritair stelde: “Maar er is sinds 2013 niks gebeurd!”

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is er een revitaliseringsstudie opgesteld, met als doel de vier woonkernen beter met elkaar te verbinden: “De uitvoering van een concreet actieplan lukte nog niet, omdat de beslissing over een nieuwe zeesluis dit gecounterd heeft. De studie moet nu heropgefrist worden. Maar er is ook goed nieuws : de militairen zijn de kazerne Knaepen aan het saneren. Eens dit gedaan is, wordt de stad eigenaar en kunnen wij op die plek een groenovergangszone tussen stationswijk en badplaats realiseren.”

“Er zijn ook gesprekken met De Lijn om de trambedding te ontdoen van onkruid en te vergroenen met een grasberm, net als in andere kustgemeenten. De piste van een getijdenbad op het strand wordt onderzocht door onze diensten.”

URB SEA

Jean-Marie De Plancke (Open VLD) betreurt dat er deze zomer geen pop-up bar, zoals URB SEA vorig jaar, op het strand is: “Laat ons dat volgend jaar als stad opnieuw doen. Dan kunnen de mensen ten minste een pintje op het strand drinken. Het kan een aanmoediging zijn voor andere horecazaken. Het is al erg genoeg dat ze hun auto moeten nemen om een brood te gaan kopen.”

An Braem (VB) vraagt de stad met aandrang om niet te wachten op grote infrastructuurwerken, maar al met kleine maatregelen Zeebrugge Bad te verfraaien. Dirk De fauw denkt aan rustbanken voor oudere mensen op het strand, halverwege tussen zeedijk en waterlijn. Er moet immers 1600 meter gestapt worden in Zeebrugge…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier