Er komt dan toch geen uitkijktoren in Doomkerke

Jos Remaut

De gemeente Ruiselede voert haar plannen voor de bouw van een nieuwe uitkijktoren op het Disveld volledig af. Dit bevestigde gedeputeerde Franky De Block (SP.A) op de provincieraad, na een vraag van Immanuel De Reuse van Vlaams Belang.

Het dossier voor de bouw zo’n uitkijktoren van 30 meter hoog in het Ruiseleedse gehucht Doomkerke werd vorig jaar opgestart na een tweede oproep van Westtoer voor projecten binnen het programma ‘Horizon 2025’. Dat wil over heel de provincie uitkijkpunten realiseren die toegankelijk zijn voor een breed publiek en vanuit de hoogte een uniek overzicht bieden op de omgeving. In Doomkerke was het vooral de bedoeling om het domein Bulskampveld eens op een andere manier te beleven.

Voor het ontwerp van de toren in Doomkerke werd een wedstrijd uitgeschreven via de procedure van WinVorm. “Maar nu dit ontwerp voorligt, blijkt de gemeente Ruiselede plots haar kar te keren”, aldus Immanuel De Reuse (Vlaams Belang)deze namiddag op de provincieraad. “Een beetje vreemd, als je weet dat burgemeester Greet De Roo daar ondertussen al aan haar derde bestuursperiode bezig is en ze daar toch wel goed wisten waarmee ze bezig waren. Maar de gemeente vindt de financiële implicaties onduidelijk en nu blijkt er voor die toren daar plots ook geen draagvlak meer te zijn, zo wordt gezegd. Betekent dit nu het definitief einde van dit plan ? En wat zullen de financiële gevolgen zijn voor de gemeente Ruiselede en voor de provincie ?”

Gedeputeerde voor toerisme Franky De Block (SP.A) kon alleen maar bevestigen dat de gemeente Ruiselede het plan afvoert. “Spijtig, maar dat kan nu eenmaal gebeuren als je met dergelijke projecten bezig bent. Financieel gezien zijn er voor ons niet meteen implicaties : de provinciale subsidie, die maximaal 225.000 euro kan bedragen, is niet uitbetaald en zal nu dus voor andere projecten binnen dit kader kunnen worden aangewend. Het is natuurlijk wel waar dat een aantal van onze ambtenaren daar een deel van hun tijd hebben in gestopt, maar zo’n zaken horen er nu eenmaal bij als iets mislukt. We moeten de gemeentelijke autonomie van Ruiselede respecteren.”

Of de architecten die hun tijd in dit ontwerp hebben gestopt er ook zo over denken, dat is nog maar de vraag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier