Er komen meer en strengere controles op zwerfvuil deze zomer

Schepen Maxim Donck waarschuwt voor netheidsacties. © GLO
Gillian Lowyck

In het meerjarenplan van de stad wordt er erg op gehamerd: er zal méér beboet worden op zwerfvuil. Ook voor pakweg een sigarettenpeuk op straat gooien, kan je een GAS-boete krijgen. Voorlopig blijkt dat echter beperkt: er is nog maar één GAS-boete uitgeschreven voor een peuk. Bevoegd schepen Maxim Donck (N-VA) kondigt aan dat de bevoegde diensten grondig zullen hervormen.

Het is al langer een doorn in het oog van vele Oostendenaars: meeuwen pikken vuilniszakken open en de straten liggen vol met afval, toeristen nemen na een dagje op het strand hun afval niet mee en laten het gewoon liggen… Daarom besloot het stadsbestuur om in de strijd tegen zwerfvuil een versnelling hoger te schakelen. In het bestuursakkoord werd een nultolerantie ingevoerd voor sluikstorten, waaronder ook het achterlaten van hondenpoep en het wegsmijten van sigarettenpeuken valt. Overtreders kunnen een GAS-boete krijgen.

Vaststellers

Nu blijkt dat het aantal GAS-boetes voor zwerfvuil dit jaar niet significant hoger ligt. Daar zit de coronacrisis voor een deel tussen, maar volgens schepen Maxim Donck (N-VA) is er nog een reden: “Er is een probleem met de werking van de dienst”, vertelt hij. “Momenteel zijn er zo’n tien gemeenschapswachten actief. Ik ben met een rode pen doorheen de takenlijst gegaan en het is de bedoeling dat zij zich voortaan zullen focussen op kleine criminaliteit, overlast en preventie.”

“Daarnaast hebben we ook vaststellers. Die mensen zijn voornamelijk bezig met het schrijven van vergunningen en wanneer er tijd over is, gaan zij op het terrein om vast te stellen waar er zwerfvuilovertredingen zijn. Dat is veel te weinig, zeker voor een stad als Oostende”, zegt Maxim Donck.

In burger

Zeker voor het afval op het strand is het erg moeilijk om GAS-boetes uit te schrijven. “Mensen gaan hun afval niet achterlaten als er op tien meter een politieagent of gemeenschapswacht staat. En het probleem met onbemande camera’s is dat het heel moeilijk is om te traceren wie de persoon in kwestie is, zeker als het geen inwoner van Oostende is.”

Daarom zullen er binnenkort meer vaststellers komen die in burger zwerfvuilovertredingen controleren. “Dat zal over ongeveer zes mensen gaan”, zegt de schepen. “In de zomer zullen ze zich concentreren op strand en dijk, in de overige maanden op parken, sluikstorten, hondenpoep en sigarettenpeuken… Dat systeem wordt al succesvol toegepast in Kortrijk. Ik hoop dat we dit zo snel mogelijk kunnen invoeren. Liever vandaag nog dan morgen.”

Waarschuwing

Over die sigarettenpeuken was er bij de lancering van de maatregel wel wat deining. “Terwijl het 30 jaar duurt vooraleer zo’n peuk verdwenen is uit de natuur. In 2020 hebben we hiervoor nog maar één GAS-boete uitgeschreven. En dat was bij een andere discussie, waarbij de persoon heel ostentatief de peuk op de grond gooide.” De boete hiervoor bedraagt 58 euro. “De vuilbakken in de stad zullen trouwens uitgerust worden met asbakjes.”

In 2019 werden er in totaal 21.263 GAS-boetes uitgeschreven, waarvan het grootste deel voor parkeren. “In 2020 hebben we tot nu toe een vierde minder inkomsten uit GAS. Dat komt doordat we tijdens de coronacrisis niet extra geverbaliseerd hebben. Maar nu zullen we starten met netheidsacties, want we merken dat het weer de spuigaten uitloopt. Het is dringend nodig. Wie zich dus niet aan de regels houdt, zal een GAS-boete krijgen. Laat het een waarschuwing zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier