Els Ampe is enkel bezig met corona: “Ik raak zelfs mijn beste vrienden niet meer aan”

Els Ampe groeide op in Oostende en maakte later carrière als politica in Brussel. © Davy Coghe
Hannes Hosten

De uit Oostende afkomstige Brusselse politica Els Ampe (41) is, net als burgemeester Bart Tommelein, kandidaat voor het voorzitterschap van Open VLD. Maar die strijd is nu ver weg, ook haar focus ligt dezer dagen op het coronavirus. Dagelijks beantwoordt ze vragen van burgers via Facebook live. “Veel mensen lopen verloren op Google en vinden de juiste info niet.”

Neen, dit gesprek vindt niet plaats op de Mercator. Net als andere bezoekersattracties is ook de beroemde driemaster deze dagen afgesloten voor het publiek. Vader Ampe stelt ons zijn kantoor ter beschikking voor het gesprek, dat voor één keer niet begint en eindigt met een handdruk. Social distance is het ordewoord.

Jij bent sterk begaan met het coronavirus.

“Ik postte op 3 maart al een video om op te roepen tot maatregelen. Vrienden die in Italië wonen, alarmeerden mij. De politiek in België moet wakker worden, waarschuwden zij. Intussen zijn er maatregelen, maar onder meer de lockdownparty’s van vorige vrijdag bewijzen dat de mensen niet mee waren. Omdat de politiek ook niet mee was.”

Is het niet eigen aan de Belg? Altijd de randjes opzoeken van wat toegelaten is?

“Dat komt, omdat de overheid de voorbije decennia overdreven heeft met alarmberichten en dingen die niet mogen. Als het dan echt ernstig wordt, gelooft niemand het nog. Ik geloofde het ook pas, toen ik de grafieken uit Italië zag. Je moet spaarzaam zijn met alarmberichten.”

Jij informeert ook zelf de bevolking. Hoe doe je dat?

“Sinds vrijdag ga ik één of meerdere keren per dag live op Facebook om vragen van burgers te beantwoorden. Sportjournalist Tom Coninx presenteert, ik beantwoord de vragen. Of nodig specialisten uit, zoals een arts. Daar komt veel reactie op. Een van onze drie lives zondag werd 200 keer gedeeld en er kwamen 100 reacties op. Veel mensen lopen verloren in de informatie op het web. En niet alles staat erop. Op de federale site vind je geen info van de Vlaamse overheid. De infolijnen waren vorig weekend niet bereikbaar. Ik vroeg al ze volgend weekend wel te bemannen. Maar liever dan erover te zagen schiet ik als parlementslid zelf in actie om een deel van het probleem op te vangen. In de Verenigde Staten beantwoorden politici al jaren vragen van burgers. We hebben in België onvoldoende de cultuur om elkaar te helpen en te informeren. We zitten te veel in ons eigen kot.”

Corona is het moment om de hele politiek opnieuw uit te vinden

Ben je zelf bang van corona?

“Ik heb niet zo’n gigantisch goede gezondheid. Ik praat er niet graag over, maar vijf jaar geleden herstelde ik zelf van kanker. Dan ben je toch altijd wat voorzichtiger, ook voor andere mensen. We moeten niet in paniek slaan, maar ook niet doof en blind zijn. En ons houden aan de maatregelen van de overheid.”

Wat vind je van de politieke reactie op het coronavirus?

Too little, too late. Het is de taak van politici om vooruit te kijken en om zich te informeren bij meerdere bronnen. Het parlement moet zichzelf heruitvinden. Corona is een moment om de hele politiek eens from scratch te herbekijken. Er is geen democratische legitimiteit voor de chef van de regering. Ik pleit voor een rechtstreeks verkozen premier, die het nodige gezag heeft om doortastende maatregelen te nemen bij een crisis zoals deze.”

We hebben nu toch een volwaardige regering. Positief?

“Het is een compromis à la Belge. Beter dan niets, maar ook niet meer dan dat. Het brengt me niet in een hoerastemming. Nee, onze democratie heeft een democratisering nodig. Hetzelfde voor de partijen: de top zweeft in een ivoren toren, los van de basis. Open VLD heeft 55.000 leden. Daar zijn keiveel experts bij. Maar die worden niet aangesproken. Men gaat ervan uit dat men het allemaal beter weet. Open VLD zit aan 10 procent in de peilingen. Dat is catastrofaal. We zijn niet goed bezig, nee. We moeten de harten van de mensen veroveren en weer vertrouwen uitstralen.”

Is het niet een beetje gek dat de voorzittersverkiezing bij Open VLD gewoon doorgaat?

“Eigenlijk wel. De stemming gebeurt online en gaat door. Tussen 21 en 27 maart kunnen onze leden stemmen. Maar zelf ben ik alleen nog bezig met corona. Dat is nu het belangrijkste voor een volksvertegenwoordiger, er zijn voor de mensen. We moeten ook al bezig zijn met een economisch groeiplan voor na corona. Maar ook nu weer zie je dat onze partijtop in een ivoren toren leeft. Die foto van enkele partijtoppers dicht bij elkaar… Ik raak zelfs mijn vrienden niet meer aan! Als je aan de top van de partij staat, hou je dan toch aan de maatregelen.”

Ook Bart Tommelein is kandidaat-voorzitter. De Oostendse Open VLD’ers hebben dus keuze tussen twee kandidaten.

“Ik ben heel blij dat Bart Tommelein burgemeester is geworden, bijna 60 jaar na Adolphe Van Glabbeke. Maar als Bart burgemeester blijft en ik voorzitter word, hebben de Oostendse liberalen twee keer gewonnen (knipoogt). Ik vind Bart sympathiek, maar we hebben een andere visie. Ik wil vernieuwing en een partijtop die de basis aanspreekt. Bart zit al langer in het systeem. Ik denk dat hij de problemen bij Open VLD niet meer goed ziet.”

Wie is Els Ampe?

Privé

Geboren in Oostende op 18 januari 1979. Woont sinds 1996 in Brussel. Samenwonend, nieuw samengesteld gezin met vier kinderen van 24, 17, 15 en 11 jaar.

Opleiding en loopbaan

Burgerlijk ingenieur bouwkunde (VUB). Brussels Parlementslid Open VLD (2004-2019), schepen stad Brussel (2013-2018), Vlaams Parlementslid (2019- ). Kandidaat-voorzitter Open VLD.

Vrijetijd

Schrijfster. Roman Aylans geheim (2017) en kinderverhalen. Tekenen, lopen, zwemmen.