Elf van de 47 Brugse gemeenteraadsleden kwamen geen enkele keer tussen in 2020

Stefan Vankerkhoven

Elf van de 47 Brugse gemeenteraadsleden zijn vorig jaar geen enkele keer tussengekomen tijdens de gemeenteraadszittingen. De Brugse N-VA voorzitter Maaike De Vreese wijst met een vermanende vinger naar die lokale politici: “De Bruggelingen verdienen actieve en hardwerkende raadsleden in hun gemeenteraad. We zijn het de Bruggeling verschuldigd om uitstekend gemeenteraadswerk te leveren.”

Oppositieraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) diende een schriftelijke vraag in, om na te gaan hoe actief de Brugse gemeenteraadsleden waren in het coronjaar 2020.

Inzake interpellaties kroont Groen zich de kampioen met 25 vragen, waarvan 8 door Karin Robert. Het Vlaams Belang telt 23 interpellaties, waarvan 17 door fractieleider Stefaan Sintobin. N-VA liet 22 interpellaties noteren in 2020. Ter vergelijking: meerderheidspartijen SP.A (7), VLD (5) en CD&V (1) waren minder actief.

Koning

Geert Van Tieghem is de koning van de individuele tussenkomsten, met maar liefst 65 dossiers. In zijn kielzog rijden Stefaan Sintobin (40), Pol Van Den Driessche (35), Pascal Ennaert (29), Raf Reuse (29), Janos Braem (27), Jasper Pillen (24), Andries Neirynck (24) en Pieter Maréchal (23),

Als je er de actuele vragen bij telt, berekende de Brugse N-VA voorzitter Maaike De Vreese dat haar partijgenoten het meest actief zijn in de Brugse gemeenteraad: “Onze fractieleden kwamen maar liefst 140 keer tussen, lanceerden 22 interpellaties en 2 actuele vragen in 2020.”

Waakhond

Toch dienen de cijfers met ‘een korreltje’ zout’ genomen en geëvalueerd te worden. Er dient rekening gehouden te worden met het feit dat het de taak van de oppositie is ‘to oppose’. De oppositiepartijen horen hun controlerende taak van waakhond te vervullen in een democratie.

Bijgevolg is het niet verwonderlijk dat de politici van de minderheid vaker hun stem laten horen tijdens de gemeenteraad. Zij moeten weerwerk bieden tegen het schepencollege, terwijl de leden van de meerderheid verondersteld worden in de pas te lopen en zich bijgevolg veel minder kunnen laten gelden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten