Eigen sjerp voor Oudenburgse gemeenteraadsvoorzitter

Gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert met zijn eigen blauw-wite sjerp. © foto LIN
Redactie KW

Met de installatie van het nieuwe stadsbestuur werden al heel wat nieuwigheden ingevoerd. De zittingen van de gemeenteraad vinden niet langer in het stadhuis, maar in WZC Riethove plaats. Er is voor iedereen water voorzien. Na de gemeenteraad kunnen aanwezigen nog napraten met een drankje.

Nieuw is ook dat de gemeenteraadsvoorzitter zijn eigen sjerp heeft. En die is niet in dezelfde kleuren als de schepensjerpen, maar in wit en blauw. Waarom in die kleuren, vragen veel Oudenburgenaars zich af.

Neutrale rol

Gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert legt uit: “De wetgever heeft die mogelijkheid voorzien. Als voorzitter heb ik een neutrale rol, ben ik de vertegenwoordiger van alle raadsleden en bijgevolg van alle Oudenburgenaars. Het nieuwe bestuur acht het wenselijk dat ook voldoende naar buiten te dragen.”

Maar waarom zijn de kleuren van de sjerp van de gemeenteraadsvoorzitter wit en blauw? “Het zijn voor iedere gemeente of stad de eigen historische kleuren. Voor Oudenburg inderdaad wit en blauw. Voor de exacte betekenis ging ik te rade bij de waarnemend cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.”

Geschaakte schildje

“De kleuren worden gebruikt in het wapenschild van het heraldische wapen van Oudenburg. Het geschaakte schildje in wit en blauw verscheen vanaf de tweede helft van de 15de eeuw op de afbeeldingen van het wapen van Oudenburg en in de 18de eeuw ook op het stadzegel.”

“Het geschaakte schildje verwijst naar de adellijke familie van Grammene, een van de drie belangrijkste adellijke families van Oudenburg. De van Grammenes waren kamerlingen van Vlaanderen, heren en kasteleins van Oudenburg. Het kasteeltje met de torens verwijst uiteraard naar het stedelijke statuut van onze stad”, verduidelijkt Reynaert.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier