Egbert Lachaert en Conner Rousseau aangeduid als preformateurs, geen cdH in formatie

© belga
Redactie KW

Koning Filip heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en sp.a-voorzitter Conner Rousseau aangesteld als preformateurs. De twee brengen ten laatste op 11 september verslag uit van hun opdracht, meldt het Paleis.

Lachaert trok vrijdagmiddag naar het Paleis om verslag uit te brengen van zijn opdracht. De Open Vld-voorzitter werkt sinds midden augustus aan een federale coalitie met een brede meerderheid. Vorige week besliste hij om in te zetten op een vierseizoenscoalitie met liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten.

Een vergadering met alle betrokken partijen vrijdagvoormiddag leverde blijkbaar genoeg vooruitgang op om nu over te gaan tot de aanstelling van twee preformateurs. Dat worden Lachaert en zijn sp.a-collega Conner Rousseau. Zij moeten het pad vrijmaken voor een mogelijke formateur in een volgende fase.

Geen cdH

Het cdH is op dit moment niet betrokken bij de federale regeringsvorming. “De conclusie van mijn opdracht is dat zeven partijen samen willen bouwen om een volwaardige regering te vormen die kan steunen op een brede parlementaire meerderheid. Dat gaat om de liberale, socialistische en groene families, alsook de CD&V“, vertelde Egbert Lachaert in een persconferentie.

De twee preformateurs, Lachaert en sp.a-voorzitter Conner Rousseau, werken nu dus aan een federale coalitie met zeven partijen, zonder het cdH. “De laatste dagen hebben verschillende partijen de moed gehad om samen te zitten, samen oplossingen te zoeken en op die manier tot een situatie te komen waarin er vertrouwen gegroeid is om onderhandelingen op te starten”, aldus Lachaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.