Eerste digitale stemming in Zwevegem dankzij 12-jarig codeertalent

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Op 14 oktober trekken alle volwassenen naar de stembus. Ook de Zwevegemse jeugd kiest voor de eerste keer een kindergemeenteraad en kinderburgemeester. En daar waar de volwassenen nog op de klassieke manier stemmen met potlood en papier, gaan de verkiezingen in basisschool De Windroos al op digitale manier door. Een primeur in Zwevegem.

In de Zwevegemse basisscholen zijn de stemmingsperikelen hot topic. Niet enkel mama’s en papa’s trekken richting stembus. Ook de kinderen verkiezen vertegenwoordigers vanuit de eigen klassen om te zetelen in de kindergemeenteraad.

Stan Debakker, leerling L6 van basisschool De Windroos, schreef op eigen initiatief een code om dit onmiddellijk digitaal te laten verlopen. “Het leek me gewoon logisch”, vertelt Stan. “Het is een veel efficiëntere wijze om te stemmen. De stemmen worden onmiddellijk geteld en we sparen het milieu aangezien we het met een heel aantal stembiljetten minder kunnen doen.”

De stemming voor de kindergemeenteraadsleden van De Windroos gaat door op 15 oktober om 14u in zaal Sint-Paulus in Zwevegem. Indien het digitale project een succes blijkt, zal Stans code bij de volgende kindergemeenteraadsverkiezingen geënt worden op alle basisscholen van Zwevegem.

(MB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.