Een op zestig volwassenen staat op de lijst in Moorslede

De vijf partijvoorzitters op een rijtje met Andries Sioen (Sterk), Nessim Ben Drisse (Visie), Filip Ameel (Pro), Pol Wylin (N-VA) en Mark Vermont (Groep A). © (Foto Jan Stragier)
Redactie KW

De gemeenteraadsverkiezingen beloven spannend te worden. Met Visie, Groep a, Pro, N-VA en Sterk trekken straks maar liefst vijf partijen naar de kiezer. Momenteel zijn de partijen volop bezig met de lijstvorming. Is dat echter zo eenvoudig nu er vijf kapers op de kust zijn?

Op 14 oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In 2012 kwamen er met Pro, Visie en Groep a drie partijen op. Na heel spannende verkiezingen besloten Pro en Visie om een coalitie te vormen en op die manier Groep a naar de oppositiebanken te verdrijven. De kans dat de verkiezingen in oktober even spannend zullen zijn is niet irreëel.

Met N-VA, dat in 2012 onderdeel uitmaakte van Visie maar nu besloot om alleen naar de kiezer te trekken, en de nieuwe partij STERK, bestaande uit enkele politici die vanuit Groep a een nieuwe partij vormden, zijn er twee nieuwe spelers op de Moorsleedse politieke markt.

Moorslede telt momenteel zo’n 11.000 bewoners. Dat betekent dat ongeveer één op de zestig volwassenen in de gemeente op een van de vijf lijsten zal staan. Toch laten alle partijen uitschijnen dat het vinden van eenentwintig kandidaten voor een volle lijst geen probleem vormt. Ook de nieuwe partijen STERK en N-VA zijn bijna klaar met hun huiswerk. “De N-VA-lijst is bijna klaar. De verschillende evenwichten zijn goed aanwezig op onze lijst. We blijven natuurlijk altijd openstaan voor mensen die ons project een gezicht willen geven”, aldus Pol Wylin, voorzitter van N-VA Moorslede. N-VA maakte eind 2017 al haar lijsttrekker en lijstduwer bekend. Lijsttrekker Filiep Terryn kan bij de gemeenteraadsverkiezingen een belangrijke verbindingsfiguur vormen tussen alle verschillende partijen. Lijstduwer Mia Wyffels heeft al 24 jaar ervaring binnen de lokale politiek.

Lokale dorpspartij

In mei 2017 werd de nieuwe politieke partij STERK geboren. Vier gemeenteraadsleden, die vroeger deel uitmaakten van Groep a, vonden dat er in Moorslede nood was een lokale dorpspartij.

“We zijn blij dat ons verhaal aanspreekt. We willen het politiek leven in onze gemeente op een verfrissende manier beïnvloeden waarbij openheid, positief engagement, dialoog en samenwerking belangrijke waarden zijn”, aldus Sherley Beernaert, een van de kopstukken binnen de partij.

Bij de opstart van de partij werd de Slypse naar voren geschoven als lijsttrekker. “Het is nu eerst onze bedoeling om verder te werken aan een sterke ploeg. De volgende weken en maanden zullen we onze mensen stelselmatig voorstellen. Nieuwe mensen zijn altijd welkom!”

Groepsbelang telt

Terwijl STERK en N-VA nieuw zijn, heeft Moorslede met Pro, Groep a en Visie drie partijen die al meermaals naar de kiezer trokken. “Onze lijstvorming is volop bezig. Er is altijd ruimte voor kandidaten met een sterke visie. Naast het proces van lijstvorming is het proces van groepsvorming bij ons even belangrijk. Het groepsbelang staat bij ons voorop”, aldus Marc Vermont, partijvoorzitter bij Groep a.

De voormalige burgemeester duwt straks de Groep a-lijst. Sigrid Verhaeghe wordt de lijsttrekker. De twee andere partijen, Visie en Pro, laten voorlopig niet al te veel in hun kaarten kijken. “Wij zijn de laatste hand aan het leggen aan de samenstelling van onze verkiezingslijst.”

De kans dat een van de vijf politieke partijen de absolute meerderheid haalt is quasi onbestaande

“Wij zoeken mensen die passen op onze lijst: die het algemeen belang nastreven en die ons sociaal en groen programma willen onderschrijven”, aldus Filip Ameel. De plaatsen op de PRO-lijst zullen maar bepaald worden van zodra alle kandidaten gekend zijn. “Het is logisch dat de lijsttrekker en de andere plaatsen pas bepaald worden als alle 21 kandidaten daarover kunnen beslissen.”

105 kandidaten

Ook bij Visie, de partij waar onder andere burgemeester Ward Vergote deel van uitmaakt, is het voorlopig nog stil.

“Bij de lijstvorming focussen we ons vooral op mensen die een meerwaarde kunnen bieden. Mensen die ervaring hebben in het organiseren, onderhandelen, vergaderen en het opzetten van initiatieven. Populariteit is ondergeschikt aan bekwaamheid bij de zoektocht naar nieuwe leden.”

“We zoeken nog een paar zo’n mensen in Moorslede en dan hebben we een heel goede lijst om de gemeente te leiden”, aldus Nessim Ben Driss die aangeeft dat de partij heel blij is dat al enkele jonge enthousiaste mensen meestappen in hun project. De partij stelt pas de lijsttrekker en -duwer voor wanneer alle namen ingevuld zijn.

Vijf politieke lijsten. 105 politieke kandidaten. De komende maanden zullen al deze namen bekend gemaakt worden. Een ding lijkt zeker: de kans dat een van de vijf partijen de absolute meerderheid haalt is quasi onbestaande.