Een nieuwe wind waait door De Panne

De nieuwe gemeenteraad van De Panne is geïnstalleerd. Op de foto herkennen we Marc Hauspie, Bruno Dequeecker, Pol George, Dina Nevens, Serge Van Damme, Geoffrey Vandevelde, Johan Blieck, Michèle Vandermeeren, Danny Butsraen, Wim Janssens, Frans Buyse, Bram Degrieck, Ann Vanheste, Cindy Verbrugge, Christophe Delrive, Stéphane Buyens, Ann Woestijn, Nicolas Luyssen, Arne Debaeke, Pascal Demuysere en Eric Vanhee. © GUS
Redactie KW

Een nieuwe burgemeester en drie nieuwe partijen aan het roer. Dat is hoe de politieke kaarten in De Panne op tafel liggen. De installatievergadering woensdagavond in de gemeentelijke feestzaal werd druk bijgewoond. Oud-burgemeester Ann Vanheste rolde met een kritische noot in haar oppositierol.

Het nieuwe bestuur koos voor de gemeentelijke feestzaal voor zijn installatievergadering en dat was geen overbodige luxe. Afgeladen vol zat het met familie, vrienden en geïnteresseerde burgers. De nieuwe raadsleden zaten in een halve ronde en op inklapbare krukjes luisterde een twintigtal kinderen. De meeste heren-politici hadden hun mooiste pak aangetrokken.

Strik

Nieuwe schepen Stéphane Buyens viel op door als enige een strik te dragen. De 21 raadsleden legden de eed af bij oud-gemeenteraadsvoorzitter Eric Vanhee. Cindy Verbrugge mocht de spits afbijten. Geen enkele verkozene had moeite om zijn eed luidop uit te spreken.

Hoe wij de laatste maanden behandeld zijn door het nieuwe bestuur getuigt van weinig respect – Ann Vanheste

Nadien nam Serge Van Damme de rol van voorzitter van de gemeenteraad over. Hij had een toespraak voorbereid. “Ik wil Eric Vanhee met een klein cadeautje bedanken voor zijn inzet”, las hij voor.

“Het vorige bestuur feliciteer ik. Een wisselende meerderheid is eigen aan de politiek. Ik reken op een constructieve houding van iedereen. Meer dan één derde bestaat uit nieuwe gezichten. Eric Vanhee is de nestor. Dertig jaar na zijn vader mag Bram Degrieck de burgemeesterssjerp dragen. Misschien wel het begin van een nieuwe dynastie Degrieck. Het eerste examen wordt de voorstelling van het meerjarenplan. Een breed draagvlak creëren is een must. Ik wil de gemeenteraad een nieuw elan geven. Het moet de hoogmis van de democratie worden”, aldus de kersverse gemeenteraadsvoorzitter.

Een afscheidsinterview wou oud-burgemeester Ann Vanheste niet. In haar toespraak op de installatievergadering klonk ze kritisch. “We moeten een stap opzij zetten, maar we zullen tonen dat we geen slechte verliezers zijn door een positieve inbreng te doen in de raad. We hebben in de meerderheid veel gerealiseerd en dossiers opgestart maar één legislatuur is te kort om alles uit te voeren. Hoe wij de laatste maanden zijn behandeld door het nieuwe bestuur getuigt van weinig respect. Hopelijk toont het dat respect wel naar zijn inwoners.”

Preus zijn

Pol George voegde daaraan toe: “De Panne staat op de kaart. Het wordt opnieuw wennen in de oppositie. We wensen de krappe meerderheid succes.”

Tot slot nam Bram Degrieck het woord. Hij bedankte zijn familie en het vorige bestuur. “Papa, je mag ‘preus’ zijn. We gaan ervoor met deze jonge en nieuwe ploeg. We mogen onderling van gedacht veranderen als we maar overeenkomen en daarin geloof ik sterk”, aldus de burgervader.

(GUS)