Duel om de sjerp in Beernem

Jos Sypré. © Regi
Redactie KW

De huidige schepenen Jos Sypré (CD&V) en Gijs Degrande (N-VA) gaan voor de burgemeesterssjerp in Groot-Beernem. Burgemeester Johan De Rycke (CD&V) neemt afscheid van de politiek. Wellicht kan Patricia Waerniers nog een wig vormen tussen het duel van de twee schepenen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Bekijken we even de uitslag van de verkiezingen van 2012, dan zien we dat CD&V toch een duizendtal stemmen meer dan N-VA behaalde. BRON behaalde 350 stemmen meer dan N-VA dat voor de eerste keer opkwam. Ondertussen is BRON uit elkaar gevallen en hebben Groen en SP.A elkaar in een coalitie gevonden. Groen behaalde bijna 1.100 stemmen en zou met SP.A wel eens voor zes à zeven zetels kunnen gaan. De vraag is of CD&V de ontevreden kiezers, die in 2012 op N-VA stemden, kan terugwinnen.

Stemmenverzamelaars als Johan De Rycke, Luc Gourtry en Caroline Janssens zullen niet meer aan politiek doen en dan blijft Jos Sypré zowat de enige die CD&V moet recht houden. De schepen van Sport heeft al heel wat gerealiseerd op sportief vlak en ook de verkeersveiligheid ligt hem na aan het hart.

Capaciteiten bewezen

Claudio Saelens heeft zich ontpopt tot een schepen met een serieuze dossierkennis en zal wellicht de nodige stemmen oprapen om schepen te blijven. Ruben Strobbe, voorzitter van het Sociaal Huis en OCMW, heeft heel wat naambekendheid verkregen en zou wel eens kunnen verrassen.

Gijs Degrande.
Gijs Degrande.© TVH

Bekijken we N-VA, dan zien we dat Gijs Degrande, die toch 1.200 stemmen achter zijn naam verzamelde, zich heeft doorgezet en heel wat stemmen zal binnenhalen. Als eerste schepen heeft hij het zware dossier van Openbare Werken geërfd. Ondertussen kan hij toch terugblikken op heel wat succesvolle realisaties. Jef Vansteenhuyse werd schepen met slechts 374 stemmen, maar ondertussen heeft hij bewezen de nodige kennis opgedaan te hebben om in een volgende legislatuur zijn functie verder uit te voeren. Het zware pakket ‘begroting’ werd elk jaar minutieus klaar gestoomd voor goedkeuring in de gemeenteraad. Schepen Barbara Vandenbrande heeft in Beernem, na een aarzelende start, de lokale economie aangezwengeld en kan wellicht rekenen op de handelaars en ondernemers. Van bij de jongeren is Lode Vanneste tot nu toe een van de bedrijvigste gemeenteraadsleden geweest, al zijn de tussenkomsten enkel op sportief vlak te situeren.

Coalitie

Groen en SP.A omarmden elkaar en gaan samen naar de stembus. De raadsleden Jan Vanassche en Roos Lambrecht hebben getoond bezorgd te zijn voor het milieu en zullen wellicht meer stemmen voor Groen behalen dan de vorige keer. SP.A heeft in Vicky Reynaert een stemmenwinner in de rangen. Haar tussenkomsten in de gemeenteraad bezorgt menige schepen voor heel wat studiewerk. Zal Marc Van Hoecke alleen opkomen met Open VLD? De familie Van Hoecke was goed voor meer dan 2.500 stemmen, toch een politiek gegeven dat men niet over het hoofd kan zien.

Verrassing

Wellicht zoekt hij toenadering tot de nieuwe partij Beernems Burger Belangen, dat geleid wordt door stemmenkoningin Patricia Waerniers, die de vorige stembusgang de meeste stemmen van alle kiesgerechtigden behaalde. Als de mensen hun oor te luisteren leggen bij wat BBB verkondigt, zou Waerniers wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Alles zal van de lijstvorming afhangen. Het belooft in elk geval een spannende verkiezingsstrijd te worden.

(Regi)