Dringende hulpverlening in en rond Blankenberge wél snel

Kersvers burgemeester Daphné Dumery: "Uit het onderzoek blijkt dat de dringende medische hulp bij Blankenbergse patiënten vandaag even snel en kwaliteitsvol is als voor de fusie." © (Foto WK
Redactie KW

Wie in Blankenberge en de ruime regio daarrond nooddienst 112 belt, krijgt gemiddeld binnen de 5 minuten en 33 seconden gepaste hulp van een ambulance. Dat zegt kersvers burgemeester Daphné Dumery, nadat ze de cijfers heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Huidig burgemeester Ivan De Clerck (Open VLD) trok afgelopen zomer nog aan de alarmbel over de aanrijtijden.

In iets meer dan vijfenhalve minuut wordt elke Blankenbergenaar geholpen door een ambulance, PIT- of MUG-dienst. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd ingesteld toen Ivan De Clerck afgelopen zomer aan de alarmbel trok over de rijtijden.

Op 29 maart werd de erkenning van de spoedgevallendienst Blankenberge aangepast van een gespecialiseerde spoed naar een eerste opvang spoed. Daardoor verloor Blankenberge zijn MUG-eenheid en bleef enkel die in AZ Zeno in Knokke-Heist over. De vestiging in Blankenberge startte daarom met een PIT (paramedisch interventieteam), als alternatief voor de MUG. Volgens de burgemeester zijn spoeddiensten vaak tot tien keer langer onderweg door het verlies van de MUG-erkenning. Hij meende dat drie levens extra zouden konden gered worden met een MUG-interventie vanuit Blankenberge.

“Uit het onderzoek blijkt dat de dringende medische hulp bij Blankenbergse patiënten vandaag even snel en kwaliteitsvol is als voor de fusie sinds maart dit jaar tussen de ziekenhuizen van Blankenberge en Knokke-Heist (AZ Zeno)”, aldus Dumery, die daarmee rechtstreeks ingaat tegen Ivan De Clerck die zondag met zijn partij naar de oppositie werd verwezen.

“En eigenlijk spreken we bij dringende geneeskundige hulpverlening over een “overlevingsketen”. Dit is een keten die start bij de omstaanders en de pre-aankomst-instructies gegeven door de aangestelden van de 112, gevolgd door de handelingen gesteld door de hulpverlener-ambulanciers, de PIT, de MUG en tenslotte de zorg in het ziekenhuis”, gaat Dumery verder. “Uit het onderzoek van de Federale Gezondheidsinspectie blijkt bovendien dat de gemiddelde aanrijtijd van de hulpdiensten binnen de bredere regio Blankenberge, Wenduine, De Haan en Zeebrugge momenteel 5 minuten 33 seconden is”, aldus Dumery.

(Belga)