Dries Van Langenhove te gast bij Vlaams Belang Oostkamp

Jean-Pierre Fraeyman, Jill Vanhecke, Dries van Langenhove, Dieter Van Parys en Kristien Verbelen. © GS
Redactie KW

Donderdagavond was Dries Van Langenhove op uitnodiging van Het Vlaams belang Afdeling Oostkamp aanwezig in café Orscamp in Oostkamp. Hij kwam er spreken over fake news en ging daarna in debat met de aanwezigen.

Er waren heel wat reacties op het bezoek van Dries Van Langenhove op sociale media. “We weten dat, als we een bekend spreker binnen het Vlaams Belang uitnodigen om te spreken, we een voor en tegen kamp krijgen, dat is nu zeker niet anders”, weet Dieter Van Parys te vertellen. “Maar het is niet van die aard dat we problemen verwachten. Wel is het duidelijk dat Dries Van Langenhove tot de verbeelding spreekt, niet alleen bij de leden van het Vlaams Belang, maar bij veel Vlaamsgezinden. Het café en de zaal waar we deze gespreksavond organiseren, is tot de nok gevuld, ze is zelfs een beetje te klein. Maar we kozen er doelbewust voor om dit kleinschalig te houden en alles onder controle te houden en een gezellige familiale sfeer te creëren. We waren er in onze keuze van spreker zeker van dat Dries Van Langenhove een zeer heldere kijk heeft op de standpunten die wij als partij innemen”

Wel verwonderlijk was het dat er gekozen werd voor Café Orscamp. Orscamp in de Kortrijksestraat in Oostkamp is sinds jaar en dag de plaats waar de Oostkampse socialistische partij samenkomt na de verkiezingen. Maar volgens Dieter Van Parys moet daar niet al te veel achter gezocht worden.

Dries Van Langenhove begon zijn uiteenzetting met het geven van zijn visie op de vrije meningsuiting. In het tweede deel bracht hij een recent fenomeen naar voren, fake news. “Het is geen ver-van-mijn-bed item meer, lang geen Amerikaans gegeven meer. Ook hier, in Vlaanderen, doet het stilaan zijn intrede. Ik word er zelf al mee geconfronteerd dat een gerucht, al dan niet waar of niet waar, een eigen leven gaat leven, veel mensen dat opnemen en vanuit dat standpunt een mening gaan vormen en mij persoonlijk gaan aanvallen.”

In een aantal voorbeelden haalde hij hard uit naar de media die “fake news overnemen of verspreiden om toch maar de nodige clicks te genereren op de digitale fora, zonder dat de verstrekkende impact van hun artikels in te schatten.”

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.