Drie leden van de familie Ryde actief in de politiek

Michel, Eva, Frans en Caroline Ryde. © EF
Redactie KW

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben drie leden van de familie Ryde zich kandidaat gesteld. In Ieper staan Eva en haar vader Michel Ryde samen op de N-VA-lijst. In Heuvelland prijkt Caroline Ryde eveneens op de N-VA-lijst, terwijl vader Frans daar na 30 jaar de politiek verlaat.

Recent nog kwam de familie naar aloude traditie samen op de tweede zondag van september. “Ondertussen zijn we met 70. Ook al zijn de verkiezingen een heet hangijzer, we hebben heus niet de volledige dag over politiek gepraat”, lacht Frans Ryde (61). “Iedereen was wel trots en vooral ook wat verrast dat Caroline in de politiek stapte.”

“Op 14 oktober zal er binnen de familie wel wat over en weer gebeld worden”

Dat Caroline Ryde (32) op de tweede plaats bij N-VA Heuvelland staat, heeft veel te maken met haar vader Frans die na 30 jaar de politiek vaarwel zegt. “Ik had gehoopt om lijstduwer te worden bij Gemeentebelangen, maar dat werd mij niet gegund. Ook zes jaar geleden werd ik voor een voldongen feit geplaatst. Ook al had ik meer voorkeurstemmen dan de huidige twee N-VA-schepenen, toch werd ik gepasseerd. Ik trek me nu op aan de kandidaatstelling van mijn dochter Caroline. Een Ryde in de politiek is hoe dan ook een zekerheid.”

Primeur

Samen met zijn broer Michel (63) werd Frans politiek actief in 1988, het jaar van het overlijden van hun vader Camiel. Frans kwam toen op bij Samen, Michel voor de Volksunie. “Aangezien ik rechter werd, diende ik mijn politieke ambities vlug op te bergen. Nu ik met pensioen ben, kan dat weer wel. Daarvoor diende ik wel de toestemming te vragen aan het ministerie van Justitie om mij te ontheffen uit mijn titel. Wellicht een unicum in ons land”, zegt Michel.

Ook Eva Ryde (33) kan zorgen voor een primeur als ze burgemeester wordt. “Ik was tot op heden het jongste gemeenteraadslid en zie deze titel graag verdwijnen. We staan zeker op voor jonge mensen die aan politiek doen.” Eva is ondanks haar jonge leeftijd geen groentje meer in de politiek. “Door mijn engagement in jeugdverenigingen werd ik vlug aangesproken om aan politiek te doen. Ik herinner me de vraag van CD&V en later ook de lange gesprekken met mijn papa. Het was echter wel zonder zijn medeweten dat ik mij aansloot bij N-VA”, lacht Eva.

Straatverlichting

Net als Eva heeft ook Caroline een punt gemaakt van de straatverlichting. Caroline: “En die moet opnieuw branden. En dan moet er ook tussen de gemeenten eenzelfde afspraak gemaakt worden.” Politiek hebben ze met dit agendapunt alvast een raakpunt, maar er is ook een andere gelijkenis tussen beiden. “Allebei zijn we alleenstaande moeders en weten dus wel ons mannetje te staan. We zijn beiden ook gewoon inwoonster van een stad of een gemeente. We weten dus zeer goed wat de problemen zijn en willen ons daarvoor via de politiek voor inzetten. We worden wel eens met de vinger gewezen omdat we koppigaards zijn, maar we hebben gewoon een eigen mening en zijn vastberaden die ook te verdedigen.”

Binnen de familie kijkt iedereen uit naar de resultaten van het drietal. “Op 14 oktober zullen we in de eerste plaats binnen onze eigen partij de resultaten bespreken en hopelijk gesprekken voeren over een bestuur. Ook zal er wel wat over en weer gebeld worden. We willen natuurlijk weten hoe we als familie gescoord hebben”, aldus het drietal.

Schepen

Eva is door de N-VA naar voorgeschoven als kandidaat-burgemeester, Caroline staat op een tweede plaats. “Als ik de kans krijg om schepen te worden, dan laat ik deze niet liggen. Het zou de pijn voor mijn vader wat verzachten. Ik spiegel me wat aan Eva die ook schepen is”, aldus Carline. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.