Dossier groothandelsmarkt Kortrijk zit muurvast

Veel handelaars zochten ondertussen andere oorden op. © a-OV
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Kortrijkse groothandelsmarkt op de site-Vier Linden in Heule moest eigenlijk al in augustus 2018 plaats ruimen voor enkele stadsdiensten zoals de huisvuilwagens. De aanwezige handelaars protesteerden daar toen fel tegen, dienden klacht in bij de Vlaamse ombudsman en staken verschillende gerechtelijke procedures in gang. Anderhalf jaar later is de markt op sterven na dood en zit het dossier nog steeds muurvast.

Veel handelaars zochten ondertussen andere oorden op. Pieter Soens (CD&V) klaagde dat onlangs nog maar eens aan op de gemeenteraad. Hij kreeg daarbij steun van de andere twee oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang. “Er lopen drie procedures waarvan we het einde nog niet kennen. Bovendien pakken we hier mensen het recht op handel af en dat vinden wij niet kunnen”, aldus Soens. Volgens hem zou de stad de handdoek beter in de ring gooien, want de kosten lopen op. “Tot 50.000 euro aan gerechtskosten alleen al”, klinkt het.

Tegenwerking

Dat bedrag ontkent schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) formeel. Maar hij geeft wel toe dat er fouten gemaakt zijn in het dossier. “Maar de oplossing is niet zo gemakkelijk als die lijkt”, aldus de schepen. “Heel wat van de eigenaars van de loodsen willen niks liever dan geld krijgen en de loodsen verkopen. We hadden dan ook bijna een compromis bereikt, maar enkelingen werkten tegen. Ook ons tweede voorstel, om de markt te verhuizen, was slechts voor enkelingen een probleem. Als stad hebben we dus beslist om het gerecht zijn werk te laten doen.”

200.000 euro huurkosten

En er hangt de stad een nog grotere kost boven het hoofd. De terreinen in de Rekkemsestraat in Marke, waar de stadsdiensten nu gevestigd zijn, werden immers al verkocht. Als de diensten niet verhuizen voor begin volgend jaar dan wil de koper, het bedrijf Vandewiele, jaarlijks maar liefst 200.000 euro huurkosten aanrekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier