Dorpsbrug geraakt niet klaar tegen eind 2019: “Wanneer wel? Ik kleef er geen datum op”

De Dorpsbrug gaat niet open eind 2019, wél in 't voorjaar van 2020. © FODI
Redactie KW

Net voor de gemeenteraad in Ingelmunster kwam de voltallige raad samen om te luisteren naar de uitleg van Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd Bovenschelde, rond de nieuwe Dorpsbrug. Iedereen kreeg de melding dat het een besloten zitting betrof, maar daar waren enkele dorpsgenoten het niet mee eens en dat lieten ze vooraf al blijken.

Uiteindelijk mocht iedereen blijven zitten en konden ze luisteren naar de uitleg. Er werden foto’s geprojecteerd over de Dorpsbrug waaronder een foto van donderdag 6 juni jl. toen de tweede storting beton werd uitgevoerd. Twee dagen later werd de stationsomgeving opgeschrikt door een knal. “Op vrijdagavond werd al een doorbuiging vastgesteld”, zegt Lieven Dejonckheere. “Door de uitzetting die groter was dan verwacht zijn de bouten gesprongen. Het landhoofd kwam 50 cm hoger te staan. Even aanstippen dat de staalstructuur van de brug perfect in orde is. Er is niets aan gebroken. Is de brug vervormd? Ja! Maar we kunnen dat rechttrekken.”

In de komende dagen wordt de Dorpsbrug terug in zijn oorspronkelijke positie geplaatst en vastgemaakt aan landhoofd 7, kant station. Verder zal een inspectie gebeuren van de meeting van de vorm van de brug, inspectie van het beton, enz. Voor fase drie en vier zal vooraf goed worden nagedacht vooraleer die betonstortingen gebeuren. Deze fasen worden pas na het bouwverlof uitgevoerd.”

“Zal de Dorpsbrug eind dit jaar klaar zijn? We moeten eerlijk zijn: neen! De marge die voor de bouw van de Dorpsbrug voorzien is, was al in die voorbije twee jaar opgebruikt. De administratieve afhandeling van het schadedossier en de expertise zullen echter de timing niet bepalen”, benadrukt Dejonckheere.

“Het is logisch dat er schade is en deze moet worden berekend en dan aan de betrokken partij worden meegedeeld. Maar intussen worden de werken verder uitgevoerd. Wanneer ze wél zal klaar zijn? In januari, februari, maart 2020? Ik kleef er geen datum op, maar het zal zeker niet langer zijn dan enkele weken extra.”

Raadslid Rudy Debruyne (partij De Brug) vroeg of er nog een plan B is voorzien, wanneer het niet lukt om de Dorpsbrug in zijn oorspronkelijke positie te plaatsen. “Volgens de berekeningen zal dat lukken”, besloot Lieven Dejonckheere.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier