Door overname van Fluvius 600.000 euro besparing op openbare verlichting in Zulte

Burgemeester Simon Lagrange. © GF
Redactie KW

Volgens de toelichting van eerste schepen Sophie Delaere (Open Zulte), op de jongste gemeenteraad, zal de overname door Fluvius van de openbare verlichting een besparing betekenen van 600.000 euro. Iedereen ging met het voorstel tot overname akkoord.

De bedoeling is tegen 2030 via de overname door Fluvius de openbare verlichting te ‘verledden’ (is overschakelen naar energiezuinige LED-verlichting). Dat zou op termijn ook een besparing van 40 procent van CO2-uitstoot betekenen.

Burgemeester Simon Lagrange gaf, tijdens een agendapunt dat door iedereen werd goedgekeurd, toelichting over het opstarten van een aankoopprocedure voor een nieuwe softwaretoepassing voor de vrijetijdsdiensten. De nieuwe toepassing zou gebruikt worden voor inschrijvingen, zaalverhuur, materiaalbeheer, evenementenloket en dergelijke.

De toegevoegde punten en ter plaatse ingediende vragen zorgden op het einde van de zitting voor de nodige animo. Marc Devlieger (CD&V) stelde zich vragen over de asbestbehandeling in het containerpark. Uit de reactie van schepen Frederic Hesters (Open Zulte) bleek dat er geen sprake was van verkeerde handelingen en vanaf 2020 overigens twee “asbestbakken” zullen bijgekocht worden. Die materie zal echter voor advies voorgelegd worden aan de milieuraad.

Marc Nachtergaele (CD&V) had vragen over het tijdstip van bezorgen aan de raadsleden van bijkomende agendapunten. Een bijkomend agendapunt moet na de commissievergadering (op donderdagavond) direct aan het college bezorgd worden, terwijl uiteindelijk de raad pas vorige dinsdag om 10.34 uur (de dag van de zitting) via mail een overzicht kreeg van de toegevoegde punten. Algemeen directeur Sylvie Bohez gaf eerlijk toe dat dit haar fout was. Er was gewoon iets misgelopen. Het zal in de toekomst niet meer gebeuren.

Henk Heyerick (CD&V) had dan weer veel problemen met het voorwaardelijk advies van de gemeente in verband met de inplanting van windmolens ( 6 in Kruisem, 1 in Zulte). Volgens Heyerick werd geen rekening gehouden met de 350 bezwaarschriften. De voorziene hoogte van 200 meter van de windmolens is een discussiepunt. Volgens de inhoud van het voorwaardelijk advies zullen andere diensten (onder andere deze van de provincie) uiteindelijk moeten onderzoeken of het fiat kan gegeven worden, of bijsturingen nodig zijn.

In een reactie verduidelijkte burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) dat aangaande bezwaarschriften vooraf een informatievergadering is geweest, en alles ook met het schepencollege van Kruisem werd besproken. Het voorwaardelijk advies werd opgesteld en goedgekeurd door de schepencolleges van Zulte en Kruisem. In Kruisem heeft …..CD&V, de partij van Henk Heyerick, de meerderheid. Burgemeester Lagrange heeft alle vertrouwen in de diensten, ook deze van de provincie, die alles willen opvolgen. Samen met de buren van Kruisem zal men de verantwoordelijkheid opnemen.

Burgemeester Lagrange deed de oproep aan Henk Heyerick, ook provincieraadslid, om in de provincieraad over dit windmolendossier de milieudienst te interpelleren.

Op de site Waalmeers komt er een nieuwe voetbalkantine. Volgens Sally Cozijns (CD&V) loopt dit dossier niet op wieltjes. Schepen Olivier Peirs (GVZ) antwoordde dat er drie pistes op tafel liggen en nog één vergadering is gepland om naar een oplossing te zoeken die iedereen, ook de op de site actief zijnde jeugdbewegingen, moet bevredigen.

Voorafgaandelijk aan de gemeenteraad is er dezelfde avond telkens ook de vergadering van de “Raad voor Maatschappelijk Welzijn”. Er werden door CD&V en Steven Van Troys (fractieleider Open Zulte) bijkomende agendapunten toegevoegd. Meer bepaald het zorgen voor een “noodwoning”, bij brand en in andere omstandigheden, was het probleem. Volgens Sally Cozijns (fractieleider CD&V) heeft de stad Deinze zes noodwoningen, de gemeente Kruishoutem twee en de gemeente Zulte (tot vandaag) geen enkele. De bevoegde schepen Linda Detailleur (N-VA) kent als ex-voorzitter van het OCMW deze materie maar al te goed. Volgens de schepen wil men samen ijveren om de medewerkers van het “Sociaal Huis”, die goed hun best doen, nog meer armslag te geven. Er zijn volgens de schepen twee mogelijkheden: ofwel stelt de sociale huisvestingsmaatschappij permanent een (nood)woning beschikbaar, ofwel kiest de gemeente voor een eigen woning die altijd direct beschikbaar is . Het vervolg is voor later.

(RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier