Dochter van Wilfried en mee op Veiligheidsraad: wie is waarnemend gouverneur Anne Martens?

Waarnemend gouverneur Anne Martens. © BENNY PROOT
Olaf Verhaeghe

Ze verplichtte vrijdag al mondmaskers aan de hele kust, zit mee aan tafel op de ‘belangrijkste Nationale Veiligheidsraad’ in maanden en speelt dus meer dan haar rol in de aanpak van de coronacrisis in West-Vlaanderen. Maar wie is waarnemend gouverneur Anne Martens? Een portret.

“Neen, ik had niet verwacht om dit alles in mijn periode als waarnemend gouverneur mee te maken. Maar ik voel me er alleszins wel helemaal klaar voor.” Anne Martens schoof maandagochtend als vertegenwoordiger voor West-Vlaanderen mee aan tafel bij de Nationale Veiligheidsraad. Ook haar Antwerpse collega Cathy Berx viel die eer te beurt. Het doel? De nationale aanpak mee stroomlijnen en vooral de bezorgdheden van de West-Vlaamse burgemeesters overmaken aan de ministers van de federale en deelstaatregeringen. Maar wie is de relatief onbekende Anne Martens, arrondissementscommissaris bij de Provincie West-Vlaanderen?

Wilfried Martens

Anne Martens (50) is de oudste dochter van wijlen premier Wilfried Martens (1936-2013) en zijn eerste echtgenote Lieve Verschroeven (+2013). Ze groeide op in Gent en studeerde rechten aan de Universiteit Leuven.

Haar vader overleed in 2013, na een zware strijd tegen pancreaskanker. Ze was negen toen haar vader een eerste keer eerste minister werd en 22 toen hij ermee stopte. De relatie met haar vader ging lang niet altijd over rozen, jarenlang praatten ze zelfs niet met elkaar. “In de periode van het tweede huwelijk van mijn vader (met zijn oud-kabinetsmedewerker Ilse Schouteden, met wie hij drie kinderen kreeg, red.) hadden we amper contact”, vertelde Anne in 2009 in een interview met De Standaard. “We belden misschien een of twee keer per jaar. Daar leden mijn broer Kris en ik wel onder. Wij waren ook zijn kinderen, over ons had hij het nooit.”

Toen Anne in 2006 haar eerste echte stappen in de politiek waagde, groeiden de twee opnieuw dichter naar elkaar toe. Net als haar vader kwam Anne Martens op voor CD&V en werd ze met grote trom aangekondigd in haar thuisstad Gent. Bijna drie jaar lang zetelde ze er als gemeenteraadslid. Maar in die tijd was de Genste CD&V een enorm verdeelde fractie. Vooral het hoofddoekenverbod dat in de gemeenteraad ter sprake kwam, beroerde de gemoederen en leidde uiteindelijk tot een interne breuk. Een van de gevolgen was dat Anne Martens geen verkiesbare plaats kreeg op de Oost-Vlaamse lijst voor de Vlaamse verkiezingen. Daarop besloot ze haar politieke carrière vaarwel te zeggen. In juni 2009 stapte ze definitief op als gemeenteraadslid.

Politieke benoeming?

Toenmalig provinciegouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne gooide haar een reddingsboei toe. Anne Martens ging aan de slag als arrondissementscommissaris. Velen zagen in die carrièreswitch een politieke benoeming, maar die kritiek werd altijd gecounterd. “Anne zal hard moeten werken. Er zal hier genoeg te doen zijn“, klonk het toen bij gouverneur Breyne. “Ze heeft trouwens alle procedures voor de aanwerving perfect doorlopen.” Martens zelf gaf aan dat ze de job aanvaardde ‘omdat ze aan haar gezin moest denken’. Op dat moment was ze ook nog kabinetsadviseur van toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

Sindsdien is Anne Martens dus aan de slag als arrondissementscommissaris, een adjunctfunctie naast de gouverneur. Haar focus ligt op het stroomlijnen van de hulpdiensten en noodplanning in onze provincie. Dat zij in deze crisistijden gouverneur Decaluwé tijdelijk vervangt, is dan ook niet meteen een grote verrassing. De voorbije dagen en weken greep Anne Martens meermaals in inzake de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus in West-Vlaanderen. Zo trok ze naar Torhout om er een lokaal contactopsporingsonderzoek mee op poten te zetten, verplichtte ze vlak voor het weekend het dragen van mondmaskers op de zeedijk in alle kustgemeenten en gaf ze lokale besturen al dan niet groen licht om de coronamaatregelen te verstrengen. Haar rol in de crisis kwam voorlopig tot een hoogtepunt in de Nationale Veiligheidsraad van maandag.

Anne Martens is getrouwd met de Nederlandse professor Wiebren Tjalma, medisch coördinator van de borstkliniek aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en gespecialiseerd in gynaecologische kanker. Ze is moeder van twee tienerzonen. Het gezin woont in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier