Discussie over toegankelijkheid van ontmoetingscentra in Houthulst

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In de gemeenteraad van Houthulst dinsdagavond kaartte N-VA de slechte toegankelijkheid van enkele ontmoetingscentra in de gemeente aan. De oppositiepartij pleit voor automatische deuren in alle openbare gebouwen, maar volgens schepen Jeroen Vandromme zou dat te duur zijn.

De dagorde werd afgehaspeld zonder grote discussies. Enkel het toegevoegde punt van oppositiepartij N-VA over de toegankelijkheid van de ontmoetingscentra in de gemeente zorgde voor wat animo. “Vooral voor senioren, kinderen en mensen met een beperking is de situatie niet optimaal in veel ontmoetingscentra”, zei Filip Vanhevel (N-VA). “In het Dorpshuis in Jonkershove krijgen mensen in een rolwagen zonder begeleider de zware deur simpelweg niet open. Ook het Stationshuis in Merkem kampt met hetzelfde probleem. Daarom pleiten wij voor automatische deuren in alle ontmoetingscentra en openbare gebouwen.”

Toiletten, gladde tegels en te verre parkeerplaatsen

“Raar maar waar: in het Dorpshuis is er geen mindervalidentoilet voor heren. Waarom werd dat niet voorzien toen het ontmoetingscentrum een tiental jaar geleden gebouwd werd?”, ging Filip Vanhevel verder. “Een ander probleem is dat de tegels van het toegangspad naar de ingang van het Dorpshuis er soms spekglad bij kunnen liggen. Vooral bij de trappen is dat gevaarlijk voor senioren, te meer omdat er geen leuning is. Al heb ik vernomen dat die er komt. In ieder geval is het een goeie zaak dat de lichten op het pad hersteld zijn.”

Ook de parkeerplaatsen voor mindervaliden aan sommige gebouwen van de gemeente passeerden de revue. “Bij de Maeke Blyde en de bibliotheek moeten mensen met een beperking parkeren aan de overkant van de straat. Zij moeten dus telkens de straat oversteken en over twee borduren zien te raken. Ons voorstel is om van de vier parkeerplaatsen aan de overkant drie plaatsen te maken en één parkeerplaats te voorzien voor mensen met een beperking. Het is mij ook een raadsel waarom mensen met een beperking in Merkem aan de achterkant van het Stationshuis moeten parkeren.”

Wachten op de leuning

Schepen Jeroen Vandromme (CD&V) merkte op dat heel wat opmerkingen van N-VA aanbevelingen zijn en geen verplichtingen. “De deur van het Dorpshuis is een pivoterende deur. Voor kinderen is het absoluut niet veilig om dat automatisch te maken. De enige veilige oplossing is een schuifdeur, maar dat zijn al geen kleine werken meer. Het mindervalidentoilet in het Dorpshuis is al vrij goed ingeburgerd. Een tweede toilet zit er niet in, maar we kunnen misschien wel een bordje zetten om aan te geven dat het vrouwentoilet ook het toilet voor mindervaliden is.”

“Op de leuning aan de trappen buiten aan het Dorpshuis wachten we al een tijdje, maar dat zou binnenkort in orde moeten komen”, vervolgde Jeroen Vandromme. “De reden dat de parkeerplaatsen aan de overkant van de straat voorzien werden aan de bibliotheek is voor het gemak. Het zijn bredere en dus gemakkelijke plaatsen om te parkeren. In de praktijk zien we dat ze niet gebruikt worden, maar dat mensen met een beperking oprijden aan de Maeke Blyde om vlakbij de voordeur afgezet te worden. Dat is uiteraard niet de bedoeling, maar moet je daar tegen zijn? Hetzelfde geldt trouwens ook voor het Stationhuis.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier