Op de laatste gemeenteraadszitting lag een document voor met een nieuwe verrekening - de vijftiende al - van bijna 48.000 euro voor de renovatie en verbouwing van de voormalige Eilandschool. "Deze omvat de wijziging van materialen, extra cementagewerken, wijzigingen aan de binnenschrijnwerken en allerlei andere zaken om het volledige gebouw afgewerkt te krijgen", duidt schepen van Openbare Werken Patrick Claerhout (N-V...

Op de laatste gemeenteraadszitting lag een document voor met een nieuwe verrekening - de vijftiende al - van bijna 48.000 euro voor de renovatie en verbouwing van de voormalige Eilandschool. "Deze omvat de wijziging van materialen, extra cementagewerken, wijzigingen aan de binnenschrijnwerken en allerlei andere zaken om het volledige gebouw afgewerkt te krijgen", duidt schepen van Openbare Werken Patrick Claerhout (N-VA). Concreet gaat het onder meer over nieuwe deur- en raamlijsten, bijkomende urinoirs en verlichting voor de geplande voortuin. Het totale bedrag staat ondertussen al op 1.344.777,53 euro, zo'n 194.000 euro meer dan de geplande 1,15 miljoen euro. Oppositiepartij CD&V stelde zich luidop vragen bij de nieuwe rekening. "Waarom is dit alles niet eerder bekend? Kosten als deze moeten toch op voorhand geweten zijn? Hoe is het mogelijk dat er nieuwe ramen worden geplaatst zonder nieuwe raamlijsten? Goed voor 8.750 euro. Drie urinoirs worden aangekocht: die stonden op de plannen maar niet op het bestek? Goed voor 1.700 euro, enzovoort", aldus Francis Pattyn.Volgens CD&V loopt de situatie danig uit de hand. "Dit is overdreven, we zijn ons daar absoluut van bewust", reageerde schepen Patrick Claerhout. "Bij een volgende vergadering met aannemers en architecten zullen we bekijken wat er te redden valt." Ook de geplande voortuin kon niet meteen op begrip rekenen bij de oppositie. "Het verrast mij dat we aan de ene kant de openbare verlichting op het Eiland dimmen en dat u nu aan de andere kant net extra bekabeling vraagt voor tuinverlichting. De wijk heeft bovendien een parkeerproblematiek, de voorbije vijf jaar heb ik vaak de vraag gesteld om dwars parkeren er mogelijk te maken. Maar het college vindt dat parkeervakken voor de voordeur van een gerenoveerde school niet passen. Het gebouw verdient blijkbaar wel een voortuin die de Academie toelaat naar buiten te treden. Een aantal parkeerplaatsen moet daarvoor wijken", aldus Francis Pattyn. Schepen Patrick Claerhout reageerde door te stellen dat het bestuur extra parkeermogelijkheden blijft onderzoeken. (Peter Van Herzeele)