Discussie op Oostendse gemeenteraad over thuiswerkende ambtenaren die al vaccin kregen: “Menselijke fout”

Ondertussen hebben al heel wat 65-plussers zich laten vaccineren.© PM
Ondertussen hebben al heel wat 65-plussers zich laten vaccineren.© PM
Gillian Lowyck

Op de Oostendse gemeenteraad werd er lang gediscussieerd over enkele ambtenaren die al het coronavaccin kregen, terwijl ze daar nog geen recht op hadden. Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is er bij het opstellen van de reservelijsten een menselijke fout gebeurd.

Michael Vanhee (Vooruit Oostende) interpelleerde in de gemeenteraad over de reservelijsten van het vaccinatiecentrum. “Het stuikt tegen de borst dat een risicopatiënt niet geholpen kan worden, maar ondertussen de telewerkende medewerker wel al ingeënt werd”, zei hij.

“In Oostende is het blijkbaar zo dat wie buiten in de kou staat, moet wachten, en wie beschut zit achter een bureau en laptop meteen wordt geholpen. U koos voor het gemak en niet voor de Oostendenaars die door hun leeftijd, gezondheid of beroep het meest nood hebben aan de bescherming van het vaccin. In de politiek is snelheid alles, in vaccinatie is snelheid essentieel. Iemands leven kan er van af hangen.”

Lijst afgeschaft

Bart Tommelein (Open VLD) reageerde dat er een fout is gebeurd bij het opstellen van de lijsten. “Medewerkers met een verhoogd risico zoals medewerkers van de brandweer, straathoekwerkers… staan op die lijst. Die werd aangevuld met administratieve medewerkers die daar niet op moesten staan, een menselijke fout. Van zodra we dit opmerkten, hebben we de lijst afgeschaft. Dat deze mensen voorrang kregen op wie een hoog risico loopt, is moeilijk te verklaren en ik heb het daar zelf ook lastig mee gehad.”

Ondertussen wordt er in het centrum gewerkt met een reservelijst voor 65-plussers, waar al meer dan 2.000 mensen zich voor inschreven.

De oppositie vond de uitleg van Tommelein niet voldoende en nam het hem kwalijk dat hij de schuld bij de ambtenaren legde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.