Voor de Kamer zijn in Zonnebeke alle vijf kantoren geteld. N-VA en CD&V verliezen op federaal niveau respectievelijk 9 en 7,4 procent: N-VA gaat van 28,1 procent in 2014 naar 19,1 procent, CD&V van 25,8 naar 18,4. Net als in heel wat andere steden en gemeenten is Vlaams Belang ook in Zonnebeke de grote slokop. De partij gaat van 4,7 naar 22,9 procent, een stijging van maar liefst 18,2 procent.

Open VLD, de partij van Dirk Sioen, gaat er lichtjes op vooruit. De liberalen haalden in 2014 12,8 procent, nu is dat 14,4 procent. De Zonnebeekse burgemeester haalde met 355 voorkeurstemmen in Zonnebeke het op één na beste resultaat van zijn partij. Resultaten van de andere partijen: SP.A 16 procent, Groen 5,3 procent en PVDA 2,9 procent.

Op Vlaams niveau slaagt Vlaams Belang er niet in om de grootste partij van Zonnebeke te worden. CD&V, met de Zonnebeekse schepen Ingrid Vandepitte op deze lijst, scoort met 27,5 procent duidelijk beter dan in de Kamer, al is het nog altijd een verlies van 3,2 procent. Ingrid Vandepitte kreeg van de Zonnebekenaars 926 voorkeurstemmen, enkel haar lijsttrekker Hilde Crevits (1.554) doet beter. Vlaams Belang stijgt van 4,8 procent naar 22,8. Andere resultaten: N-VA 16,6 procent (-12,3), SP.A 12,6 (-4,4), Open VLD 12,4 (+1,1), Groen 4,4 (-0,2), PVDA 2,6 (+1,5).

Dirk Sioen: "Geen verklaring voor succes Vlaams Belang"

Dirk Sioen was zesde opvolger op de West-Vlaamse lijst van Open VLD voor de Kamer. Met alle stemmen geteld scoort die lijst 1,6 procent meer dan vijf jaar geleden, goed voor in totaal 14,4 procent. "Ik ben tevreden", zegt de Zonnebeekse burgemeester. "Zeker als je ziet dat Open VLD in de hele provincie er gemiddeld op achteruit gaat, heeft de partij in Zonnebeke wel goed stand gehouden en zijn we zelfs gestegen. Zo gaan we in tegen de trend. Ik zal dus goed slapen vannacht. Of het door mijn aanwezigheid op de lijst is, durf ik niet zozeer te zeggen. Misschien wel, al moest je al goed zoeken om mij te vinden op de lijst. Nationale verkiezingen kun je ook niet vergelijken met gemeenteraadsverkiezingen. Nu hebben de mensen meer gestemd voor partijen, terwijl ze in de gemeenteraadsverkiezingen sneller zullen stemmen voor personen."

Ook in Zonnebeke zorgt Vlaams Belang voor een zwarte zondag. "Dat het succes van Vlaams Belang zo groot zou zijn, had ik niet zien aankomen", meent Dirk Sioen. "Ik verwachtte wel dat ze een goede score zouden halen, vooral ten koste van N-VA, maar niet dat het zo veel ging zijn. Al hoor ik op straat ook de teneur: 'ze komen naar hier en wij moeten dat betalen'. Nochtans zijn er in Zonnebeke bijna geen vreemdelingen. Dus een echte verklaring heb ik er ook niet voor. Het is wel een duidelijk signaal dat we niet mogen negeren. We zullen goed moeten bekijken hoe we die problematiek aanpakken. Of het cordon sanitaire moet sneuvelen? Daar zal ik mij niet over uitspreken. Ik stond op de lijst om de partij te steunen. Maar als 20 procent van de mensen voor die partij stemt, dan kun je dat niet langer zomaar naast je neerleggen", besluit Dirk Sioen.

(TOGH)

Voor de Kamer zijn in Zonnebeke alle vijf kantoren geteld. N-VA en CD&V verliezen op federaal niveau respectievelijk 9 en 7,4 procent: N-VA gaat van 28,1 procent in 2014 naar 19,1 procent, CD&V van 25,8 naar 18,4. Net als in heel wat andere steden en gemeenten is Vlaams Belang ook in Zonnebeke de grote slokop. De partij gaat van 4,7 naar 22,9 procent, een stijging van maar liefst 18,2 procent. Open VLD, de partij van Dirk Sioen, gaat er lichtjes op vooruit. De liberalen haalden in 2014 12,8 procent, nu is dat 14,4 procent. De Zonnebeekse burgemeester haalde met 355 voorkeurstemmen in Zonnebeke het op één na beste resultaat van zijn partij. Resultaten van de andere partijen: SP.A 16 procent, Groen 5,3 procent en PVDA 2,9 procent.Op Vlaams niveau slaagt Vlaams Belang er niet in om de grootste partij van Zonnebeke te worden. CD&V, met de Zonnebeekse schepen Ingrid Vandepitte op deze lijst, scoort met 27,5 procent duidelijk beter dan in de Kamer, al is het nog altijd een verlies van 3,2 procent. Ingrid Vandepitte kreeg van de Zonnebekenaars 926 voorkeurstemmen, enkel haar lijsttrekker Hilde Crevits (1.554) doet beter. Vlaams Belang stijgt van 4,8 procent naar 22,8. Andere resultaten: N-VA 16,6 procent (-12,3), SP.A 12,6 (-4,4), Open VLD 12,4 (+1,1), Groen 4,4 (-0,2), PVDA 2,6 (+1,5).Dirk Sioen was zesde opvolger op de West-Vlaamse lijst van Open VLD voor de Kamer. Met alle stemmen geteld scoort die lijst 1,6 procent meer dan vijf jaar geleden, goed voor in totaal 14,4 procent. "Ik ben tevreden", zegt de Zonnebeekse burgemeester. "Zeker als je ziet dat Open VLD in de hele provincie er gemiddeld op achteruit gaat, heeft de partij in Zonnebeke wel goed stand gehouden en zijn we zelfs gestegen. Zo gaan we in tegen de trend. Ik zal dus goed slapen vannacht. Of het door mijn aanwezigheid op de lijst is, durf ik niet zozeer te zeggen. Misschien wel, al moest je al goed zoeken om mij te vinden op de lijst. Nationale verkiezingen kun je ook niet vergelijken met gemeenteraadsverkiezingen. Nu hebben de mensen meer gestemd voor partijen, terwijl ze in de gemeenteraadsverkiezingen sneller zullen stemmen voor personen."Ook in Zonnebeke zorgt Vlaams Belang voor een zwarte zondag. "Dat het succes van Vlaams Belang zo groot zou zijn, had ik niet zien aankomen", meent Dirk Sioen. "Ik verwachtte wel dat ze een goede score zouden halen, vooral ten koste van N-VA, maar niet dat het zo veel ging zijn. Al hoor ik op straat ook de teneur: 'ze komen naar hier en wij moeten dat betalen'. Nochtans zijn er in Zonnebeke bijna geen vreemdelingen. Dus een echte verklaring heb ik er ook niet voor. Het is wel een duidelijk signaal dat we niet mogen negeren. We zullen goed moeten bekijken hoe we die problematiek aanpakken. Of het cordon sanitaire moet sneuvelen? Daar zal ik mij niet over uitspreken. Ik stond op de lijst om de partij te steunen. Maar als 20 procent van de mensen voor die partij stemt, dan kun je dat niet langer zomaar naast je neerleggen", besluit Dirk Sioen. (TOGH)