Dirk De fauw: “Van Volcem doet aan stemmingmakerij”

Dirk De fauw is niet blij met de uitspraken van Mercedes Van Volcem. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Dirk De fauw, OCMW-voorzitter en kandidaat-burgemeester in Brugge, is niet te spreken over een Facebookbericht dat Mercedes Van Volcem maandag postte. Daarin zei ze dat stemmen voor De fauw hetzelfde is als stemmen voor Renaat Landuyt. “Als schepen en OCMW-voorzitter heb ik geen tijd om mee te doen aan dit spelletje”, reageert hij.

Ik betreur ten stelligste de uitspraken van collega Van Volcem“, laat De fauw ons weten. “Zij legt woorden in mijn mond die ik zeker niet heb uitgesproken en die zij dus zeker niet van mij kan gehoord hebben. Zij wenst aan stemmingmakerij te doen en voor te houden dat CD&V onlosmakelijk verbonden is met SP.A in Brugge.”

“Niets is minder waar”, vervolgt de lijsttrekker van CD&V. “Wij trekken met open vizier, ongebonden, met een zeer sterke lijst kandidaten en met een krachtig programma naar de verkiezingen. Voor ons telt de inhoud en niet de verpakking. Aan het welles-nietesspel op Facebook zal ik niet meedoen. Ik heb daar trouwens geen tijd voor als schepen en OCMW-voorzitter.”

Bericht op Facebook

Mercedes Van Volcem, lijsttrekker van Open VLD Plus, postte maandag een opmerkelijk bericht op Facebook. “Men beweert wel eens vanuit CD&V dat een stem op onze lijst of mensen niet nuttig is. Dirk De fauw vertelt dit rond, net als zijn kandidaten. Een stem voor mij zou in het voordeel van Landuyt zijn, zegt Dirk De fauw. Het is net andersom. Elke stem voor De fauw is ook een stem voor Landuyt. In 2012 is het De fauw geweest – en alleen hij – die Landuyt tot burgemeester heeft gekroond.”

“Laat het ons netjes houden”

Het bericht viel ook niet in goede aarde bij CD&V-schepen Minou Esquenet, die prompt een open brief schreef. Daarin opperde ze dat een uitspraak als die van Van Volcem getuigt van weinig geloof in de democratie.

“Ik was een beetje geschrokken van het bericht van Mercedes op Facebook”, reageert Esquenet. “Zij schreef dat Dirk De fauw in zijn eentje besliste dat Landuyt burgemeester van Brugge zou worden. Terwijl ik toch vind dat we moeten proberen op een nette manier naar de verkiezingen te trekken. Moeten we nu nog 50 dagen met modder naar elkaar gooien? Dat is toch onnozel, het zou net moeten gaan over zorgen voor onze stad. En na de verkiezingen zal er sowieso moeten samengewerkt worden, want geen enkele partij zal in Brugge een absolute meerderheid halen. Je kunt toch niet eerst elkaar afbranden en daarna samenwerken? Laat het ons een beetje netjes houden…”

(TV)