Dirk De fauw: “Ons Zeebrugs strand bewust niet aangeraden”

De herstellende Dirk De fauw met zijn echtgenote Ann Staelens. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

“Dirk, je bent met vakantie. Laat Brugge en de kust nu even los.” De voorbije twee weken kreeg Dirk De fauw, burgemeester van Brugge én voorzitter van het kustburgemeestersoverleg, geregeld deze opmerking van zijn echtgenote. Tijdens zijn roadtrip door Duitsland volgde hij op de voet de rellen aan de kust en de culturele woede in zijn stad. “Ik sta achter elke beslissing die genomen werd.”

De vakantieplannen voor 2020 waren eerst een avontuurlijke reis naar Iran. Dat werd kort daarop aangepast naar een trip door Canada. Maar toen kwam het coronavirus. “We hadden besloten om thuis te blijven, maar vrienden boden hun mobilhome aan”, vertelt Dirk De fauw. “Daarmee ben ik samen met mijn vrouw – een heel kleine bubbel dus – twee weken door Duitsland getrokken, waarbij we elke avond op een andere plek sliepen. Dat avontuurlijke zit er wel in, ja. Met de kinderen gingen we vroeger vaak kamperen. Eenmaal ze het huis uit waren, kozen we voor avontuurlijke reizen naar Afrika. Toen sliepen we ook op een tent op een Jeep. Toegegeven: de voorbije weken heb ik heel veel opgestoken voor Brugge. Over de haven maar ook over hoe ze hier de geschiedenis van de Hanze-steden aanpakken. Lübeck heeft een internationaal museum, waarbij een zaal volledig over Brugge gaat. Op mijn reis stapte ik binnen in een simulatie van de stadshallen. (lacht) Ongelofelijk. In Brugge zullen we nog een tandje moeten bijzetten, want andere steden in de buurt betrekken Brugge in hun verhaal om toeristen te lokken… We passeerden ook veel steden, die ook Unesco-gebonden zijn. Daar zag ik ongelofelijk aangelegde straten… Tientallen foto’s heb ik genomen van soorten bestrating, waarop mijn vrouw dan vreemd naar me kijkt.” (lacht)

“Op reis heb ik veel opgestoken voor Brugge. Tientallen foto’s heb ik genomen van soorten bestrating”

Tijdens uw afwezigheid stond het nieuws niet stil. In hoeverre kon u dat volgen?

“Het is de eerste keer dat ik op vakantie zoveel het nieuws van Brugge en de kust gevolgd heb. Dat ligt aan mezelf, maar ook omdat korpschef Dirk Van Nuffel met vakantie was en ik regelmatig overleg wilde hebben met zijn vervanger én omdat ik het crisisoverleg over corona heb voorgezeten. Dienstdoend gouverneur Anne Martens ken ik al zeer lang en heel vaak belde ze me op om mijn advies te vragen.”

Hoe heeft u het voorbije weekend ervaren?

“In Blankenberge en Knokke is zaterdag de emmer overgelopen. Zondagmorgen om 6.45 uur belde Daphné Dumery (burgemeester van Blankenberge, red.) me op om te vragen of Brugge solidair wilde zijn met de maatregelen die ze wou nemen, ook al was er in Zeebrugge geen enkel probleem. Met Anne Martens heb ik afgesproken dat ze die maatregelen niet voor de hele kust mocht doortrekken. In Brugge hebben we vijftien extra agenten ingezet omdat we vreesden voor chaos en problemen in het station, maar die zijn beperkt gebleven. Met de korpschef hebben we duidelijk afgesproken dat we niet expliciet zouden zeggen dat de mensen maar naar Zeebrugge moeten komen. Want dat zeg je dan ook tegen zij die boel willen maken. In Zeebrugge waren én zijn geen moeilijkheden. Hier en daar krijg ik wel een bericht over een gebrek aan parkeerplaatsen, maar dat is van mensen die niet op het terrein Knapen willen staan. Nochtans is het minder ver wandelen naar de kust dan van het station van Blankenberge of Oostende naar de zee… Ik krijg ook foto’s van overvolle afvalmandjes, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het is heet, de mensen willen naar het strand. In Zeebrugge zijn de ondernemers blij dat er eens volk komt. Van de uitbater van Wecandance kreeg ik bericht dat ze heel tevreden zijn. Geen overrompeling maar genoeg volk voor een aangename sfeer.”

Dirk De fauw:

Wat vond u van de beslissing van Blankenberge en Knokke-Heist om dagjestoeristen te weigeren?

“Mocht je vooraf een selectie kunnen maken wie naar de kust mag komen, zou dat allemaal niet nodig zijn… Kijk, er zijn heel veel brave mensen het slachtoffer geworden van een aantal individuen die met andere bedoelingen naar de kust gaan. Knokke had ervoor al problemen met jonge gasten die de avonduren niet wilden respecteren. Ook daar waren de brave bezoekers het slachtoffer. Voor veel mensen én handelaars wordt het een zomer die we hopelijk niet meer hoeven mee te maken. Over de aanpak van andere gemeenten, ga ik me niet uitspreken. Op de radio hoorde ik de plaatselijke horeca van Knokke-Heist de burgemeester steunen. Oké, we lijden verlies, maar het is nodig. Dat de mensen achter je beslissing staan: voor een burgemeester is dat van groot belang.”

Was dit ook zover gekomen als u, als voorzitter van het overleg tussen kustburgemeesters, in het land was?

“Toch wel, toch wel. Maar toen Anne Martens me zei dat Blankenberge zou aankondigen dat er geen dagjestoeristen meer welkom zouden zijn, dacht ik dat het sensibiliserend bedoeld was. Een oproep om niet te komen. Niet met de wagen, niet de trein. Maar om dan effectief de grens te sluiten en de treinen niet meer toe te willen laten… Er zijn een aantal maatregelen aangekondigd waarop ze snel terug zijn moeten komen. Ook Bart Tommelein (burgemeester van Oostende, red.) heeft zijn woorden moeten inslikken toen hij geen treinen meer wilde toelaten. Die rijden tóch. Het is niet de bevoegdheid van een burgemeester om te beslissen waar een trein stopt. De NMBS en de federale minister van Mobiliteit moeten het aanbod waarborgen. Treinreizigers niet toelaten: het is zeer moeilijk om dat uit te voeren. Zeker op zo’n korte termijn.”

Iedereen deed iets voor zijn eigen stad, maar eenheid was er niet.

“Dat is juist, maar de situatie is ook anders in elke badplaats. Met de tien kustburgemeesters hebben we een WhatsApp-groep. Als er over de NMBS werd gesproken, dan zegt Koksijde: bij ons komen er geen treinen. Als we het hebben over mondmaskers op de zeedijk, zegt Middelkerke: wij hebben er geen. Het is heel moeilijk om één regel te maken die voor alle kustgemeenten van toepassing is.”

Nog even naar Brugge. Hier staan cultuurliefhebbers op hun achterste poten omdat alle evenementen van uitZOMERlijk geannuleerd werden tot eind deze maand. Keert u die beslissing bij uw terugkeer meteen terug?

“Neen. De beslissing is genomen tijdens een crisisoverleg toen ik al met vakantie was, maar ik sta er volledig achter. Het zijn moeilijke beslissingen. Voor mijn vertrek heb ik ook beslist om geen grote schermen tijdens de bekerfinale toe te laten. Dat is moeilijk, maar als je het niet doet dan neem je je verantwoordelijkheid niet. Ik zit ook in WhatsApp-groepen met de Vlaamse en West-Vlaamse CD&V-burgemeesters. Sommigen zeggen dat ze hun evenementjes wel coronaproof kunnen houden. In een stad als Brugge is het niet onverstandig om ermee te stoppen.”

“Ik sta volledig achter de beslissing om uitZOMERlijk te af te gelasten”

“Voor mijn vertrek had ik al met de directeur van Cultuurcentrum Brugge, Filip Strobbe, contact gehad om te horen of het nog verantwoord was om de activiteiten door te laten gaan. We kunnen het coronaproof doen, maar we beseffen dat we op het randje zitten, klonk het toen al. Bovendien klaagden buren over het geluidsoverlast tijdens de filmvoorstellingen in de binnentuin van het Gezellehuis. Voor een film moet je wachten tot het donker is, dus na 22 uur. Sommigen willen dat het dan al stil is. Bij een muziekoptreden kan je nog zeggen: geniet mee. Maar het geluid van een film zonder dat je het beeld ziet: daar kan je niet van genieten. Er werd nog gedacht om met koptelefoons te werken, maar dat was te laat. Over sommige dingen zullen we – los van corona – nog eens moeten nadenken. Het geld is niet verloren. We houden het beschikbaar. Eenmaal alles achter de rug is, kunnen we dubbel en dik genieten.”

“Ik had geluk, Ilse Uyttersprot niet”

Zijn vakantie in Duitsland is ook de eerste echte rust na de moordaanslag van twee maanden geleden. “Ik denk er nog regelmatig aan, ook omdat ik op de wonde nu constant zonnecrème factor 50 moet smeren. Zo’n dikke kwak zalf, dat doe ik normaal nooit. Ook mijn klein baardje beschermt het litteken, en het verdoezeld het ook een beetje. (stilte) De vakantie deed deugd, maar toen bekend raakte dat CD&V’ster Ilse Uyttersprot vermoord was… Dan moest ik slikken. (stilte) Zij heeft geen geluk gehad. Beiden verhalen hebben niets met politiek te maken – bij haar kaderde het in de relationele sfeer, bij mij was het een cliënt van mijn advocatenkantoor – en je hebt geluk of tegenslag. Zij was jonger dan mij. (stilte) Mijn vrouw en ik zijn er die dagen veel mee bezig geweest. Dat het ook anders afgelopen kon zijn… Ik heb een goeie engelbewaarder, ja. Intussen probeer ik aan mijn conditie te werken. In de mobilhome hebben we twee gewone en twee koersfietsen mee om veel te rijden. Het gaat weer goed met me, ja.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier