Dirk De fauw: “Idee van monstercoalitie bezorgde me nachtmerrie”

Stefan Vankerkhoven

Het idee van een monstercoalitie tegen CD&V bezorgde Dirk De fauw zaterdagnacht nog een nachtmerrie. Om zo’n scenario te vermijden, sloot hij een deal met Mercedes Van Volcem van Open VLD Plus.

Dirk De fauw, die de verkiezingen in Brugge met glans won, schoot in de nacht voorafgaand aan de stembusgang wakker. “Het idee van een monstercoalitie tegen CD&V bezorgde mij een nachtmerrie“, zegt hij. “Je kunt de verkiezingen winnen, de grootste partij zijn en meemaken wat Stefaan De Clerck in Kortrijk beleefde in 2012.”

Landuyt vastgezet

CD&V behaalde net geen 32 procent van de stemmen en veroverde 17 zetels. Dirk De fauw kreeg 15.289 stemmen achter zijn naam. Toch was hij er niet gerust in.

“Zondag belde ik Renaat (Landuyt, SP.A, red) op, met de vraag om samen te zitten. Hij antwoordde mij dat hij nog aan het fietsen was en de definitieve resultaten wou afwachten. Op dat moment analyseerde ik de voorlopige cijfers en kwam tot de vaststelling dat het mathematisch perfect mogelijk was om CD&V buitenspel te zetten.”

“Ik heb niet geaarzeld en heb Mercedes (Van Volcem, Open VLD Plus, red.) opgebeld. Zo was ik er zeker van dat wij aan zet waren. Nadien hebben wij Renaat vastgezet, met de droge mededeling: kom je nu af of moeten wij een andere coalitiepartner zoeken? Hij is meteen gearriveerd.”

Lees het volledige interview met de nieuwe burgemeester van Brugge in het Brugsch Handelsblad van vrijdag.

(SVK/TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.