Dirk De fauw: “De Brugse stadsring moet ondertunneld worden”

Dirk De fauw. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Dirk De fauw (CD&V) is de tweede van zeven Brugse lijsttrekkers die onze flitspeiling naar de kiesintenties van de Bruggelingen zélf mag invullen. KW pakt op vrijdag 22 juni uit met de resultaten van deze peiling, die door 2.070 Bruggelingen werd ingevuld.

Hoe fijn is het om in Brugge te wonen? Geef een rapportcijfer tussen 1 en 10!

“Tien op tien! Ik zou nergens anders willen wonen, hoe graag en hoe ver ik graag op reis ga.”

Wat vindt u zo fijn aan het wonen in Brugge?

“Het is een combinatie: je hebt een historische stad, waar veel te doen is op cultureel en sportief vlak. Met groen en de zee in de nabijheid. Met mijn vrouw en kinderen heb ik het er al vaak over gehad: een appartement aan zee? Welnee, we wonen op fietsafstand van het strand.”

Is er iets dat u niet fijn vindt aan Brugge?

“Uiteraard zijn er zaken voor verbetering vatbaar, anders moet je niet aan politiek doen. De dienstverlening naar de bevolking toe kan beter, net zoals het beheer van het openbaar domein. We moeten nog meer veilige fietspaden aanleggen. Er zijn grote infrastructurwerken nodig om de deelgemeenten dichter bij de historische kern te brengen. Een heraanleg van de ring, met ondertunneling van de kruispunten dringt zich op. Zo creëer je onder andere aan de Gentpoort en de Kruispoort pleintjes en kunnen de mensen zonder verkeerslichten vanuit Assebroek en Sint-Kruis de stad in fietsen of wandelen. Het doorgaand verkeer verloopt dan via een tunnel.”

Hoe tevreden bent u over het huidig gemeentebeleid?

“Ik geef 7,5 op 10.”

Wat kan beter?

“Inhoudelijk is het beleid goed, maar er schort nogal wat aan de communicatie naar de burger toe. De betrokkenheid van de burger is onvoldoende. Het project ‘de toekomst van Brugge’ is een goede aanzet, maar er zijn slechts 1.000 van de 117.000 Bruggelingen bij betrokken. We moeten met ons bestuur dichter naar de buurten gaan, niet enkel bij grote dossiers afstappen naar de bevolking. Geregeld een losse babbel in een buurtcafé, een parochiezaal, een tent of bij mensen thuis kan helpen om aan de concrete noden van de Bruggelingen tegemoet te komen. Dat kan om kleine zaken gaan; mensen ergeren zich soms aan een ontbrekende vuilbak of een slecht gesnoeide boom. We moeten korter op de bal spelen, zonder lange procedures. Met een beperkt budget kan een kleine technische ploeg al veel doen.”

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s voor u?

“De Brugse binnenstad moet bereikbaar blijven, ook met de auto. Ik ben geen voorstander van een autovrije, wel van een autoluwe stad. Want anders is dit nadelig voor het wonen in de stad en hou je enkel nog een museale en toeristische functie over. Als je wil dat jonge gezinnen in de stad wonen, moeten ze hun boodschappen en kinderen met de auto vlakbij hun huis kunnen afzetten. Anders is het voor hen niet meer interessant om in Brugge te wonen. Uiteraard moeten we de auto’s die absoluut niet nodig zijn uit de stad weghouden, met meer randparkings. Vorige week gaf het college het fiat voor de aanleg van een randparking aan het Waggelwater voor 200 auto’s en het dossier van de Katelijneparking wordt herwerkt.”

(SVK-foto Davy Coghe)

Morgen is Pol Van Den Driessche (N-VA) aan de beurt. Lees alle interviews op www.kw.be/flitspeiling.