Dirk De fauw: “Als we dolfijnenshows verbieden, moeten we ook duivenmelkers aanpakken”

© Voor Nancy Boerjan
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur reageert bij monde van burgemeester Dirk De Fauw (CD&V) afwijzend op het feit dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) overweegt om in de toekomst dolfijnenshows te verbieden.

Als dolfijnenshows verboden worden, moet je ook de dierentuinen sluiten en het duivenmelken verbieden“, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw. Met die woorden reageert hij fel op het feit dat Vlaams minister Ben Weyts het voortbestaan van het Brugse dolfinarium in vraag stelt.

“Dieren in gevangenschap houden is niet meer van deze tijd volgens sommige politici. Maar het is te kort door de bocht om enkel dolfijnenshows te viseren. Het Brugse dolfinarium trekt veel toeristen en schoolreizen aan. De dolfijnen daar zijn geen wilde dieren, ze zijn allemaal in gevangenschap geboren. Als je ze in het wild loslaat, sterven ze vlug. Hoe ver ga je? Is een olifant in de Antwerpse zoo nog verantwoord? Of panda’s kweken via kunstmatige inseminatie in Pairi Daiza ?”

Verlangen

Wekenlang een mannetjesduif weghouden van bij zijn vrouwtje, zodat hij van puur verlangen vanuit Barcelona recht naar Brugge vliegt vind ik persoonlijk veel erger dierenleed dan dolfijnen kunstjes te laten uitvoeren. Dan kan de minister evenzeer een verbod op duivenmelken uitvaardigen.”

Dirk De fauw:
© Davy Coghe

“In onze Brugse beleidsnota hebben wij een verbod op dolfijnenshows niet opgenomen, hoezeer onze jonge schepen Mathijs Goderis (SP.A) dat ook wou. Er was hierover geen eensgezindheid binnen ons college. Het gaat om het persoonlijk standpunt van één schepen. We verkiezen als stadsbestuur andere maatregelen inzake dierenwelzijn, zoals de introductie van huisdieren in onze Brugse woonzorgcentra. Laat de diereninspectie maar optreden bij zware feiten van dierenverwaarlozing”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier