Diksmuidse gemeenteraadsleden voeren discussie over (te) moeilijke nieuwe straatnamen

Els Leenknecht, gemeenteraadslid Idee Diksmuide. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de digitale gemeenteraad was er het voorstel om vier straten in de geplande verkaveling ‘Reigersvliet’ in Pervijze de naam te geven van vier dames die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlogsgeschiedenis van de streek. Alleen vormen de voorgestelde straatnamen toch wel een struikelblok als je ze moet uitspreken of schrijven…

De voorgestelde namen die aan de vier straten zouden worden gekoppeld zijn die van de Madonna’s (of de Engelen) van Pervijze, de Britse verpleegster Elsie Knocker en haar Schotse vriendin Mairi Chisholm, van de Britse aristocratische Lady Dorothie Fielding en de Amerikaanse Helen Gleason die zich als vrijwilligster en ambulancier inzette.

De moeilijkheidsgraad kan evenwel geen breekpunt zijn

N-VA-gemeenteraadslid Koen Coupillie vond het een lovenswaardig initiatief om de namen van lokaal verankerde historische vrouwen te kiezen, maar vond het allesbehalve praktisch qua uitspraak en schrijfwijze. Hij stelde voor om alleen de voornamen te gebruiken, die dan duidelijk het vrouwelijke zouden benadrukken: “Als we alleen de familienaam kiezen, gaat het effect van het vrouwelijke rolmodel verloren en blijf je nog zitten met een moeilijke schrijfwijze. In Ieper hebben ze negen jaar geleden alle straatnamen met voor- en achternamen vereenvoudigd. Enkel de achternaam werd behouden en er kwam duiding op het straatnaambordje.”

Koen- of Kurtstraat?

Idee-gemeenteraadslid Jan Van Acker lichtte de keuze toe: “Op voorstel van onze archivaris zijn het de namen geworden van vier verpleegsters die in Pervijze tijdens de oorlog van 1914-1918 heldhaftig werk hebben verricht. Op de straatnaamborden zal wat info staan over deze dames. Het zijn inderdaad geen korte namen, maar er zijn nog meer voorbeelden in Diksmuide. Een straat noemen naar een voornaam leek ons geen optie. Wat zouden we moeten met een Koen- of een Kurtstraat? Laten we het voorstel van onze archivaris en het advies van onze adviesraad volgen.”

De Madonna's van Pervijze Elsie Knocker en Mairi Chisholm.
De Madonna’s van Pervijze Elsie Knocker en Mairi Chisholm.© MVO

Idee-gemeenteraadslid Els Leenknecht verdedigt de keuze om de volledige naam te gebruiken. “Toeval of niet, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven vier verpleegsters, Elsie Knocker, Mairi Chisholm, Dorothie Feilding en Helen Gleason in The Cellar House, niet zo ver gelegen van het verkavelingsproject. Zij waren allen actief bij Dr. Hector Munro’s flying Ambulance Corps en speelden een uitzonderlijke rol in Pervijze. Zowel de cultuurraad als het bewonersplatform van Pervijze wensen deze vrouwen te vereeuwigen op straatnaamborden. De moeilijkheidsgraad kan evenwel geen breekpunt zijn, het is precies de bedoeling dat met de juiste straatnaam de herinnering levendig wordt gehouden aan de persoon in kwestie. Het is een eerbetoon”, klinkt het.

Inspireren

“De namen van deze dames verkorten of beperken tot hun voornaam, betekent ronduit hun verdiensten wegspoelen met het badwater en dus verkrachting. Hun juiste naam citeren op een straatnaambord is een manier om die vrouwen de plaats te geven in de geschiedenis die ze verdienen. Door de naam af te korten of enkel de voornaam te gebruiken, zou de historische waarde van deze dames volledig teloorgaan. Bovendien zijn de namen origineel en blijven ze in het geheugen hangen. Meer nog, mensen zullen geïnspireerd worden om de verdiensten van deze dames na te gaan. Zo zullen de fantastische dingen die zij hebben gepresteerd nooit verloren gaan”, aldus nog Els Leenknecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier