Diksmuidse gemeenteraad neemt afscheid van Jan Van Acker

© ACK
Redactie KW

Het voelde voor alle Diksmuidse gemeenteraadsleden wat raar aan, de eerste gemeenteraad zonder cultuurschepen Jan Van Acker (Idee Diksmuide). Hij overleed na een val van een ladder. De verschillende politieke fracties namen elk op hun manier afscheid.

Gemeenteraadsvoorzitter Katleen Winne (Idee Diksmuide) loofde de inzet van Van Acker. “Het was een absoluut voorrecht Jan te mogen ontmoeten en een deel van de weg samen te mogen afleggen. We deelden de liefde voor muziek, kunst en literatuur, de zorg voor onze patiënten. We zouden dan ook het schepenambt van cultuur en sociale zaken delen. Hij deed het zo graag en zo goed in de korte tijd die hem bemeten werd. Ik zal verder doen met zijn vuur. Wij, met ons Idee, zullen op zijn positieve vibe samen verder bewegen.”

Fractievoorzitster Els Leenknecht (Idee Diksmuide) vatte het zo samen: “Jan is zo abrupt weggevallen midden in zijn leven. Hij zat vol plannen. Hoe één moment zo’n fatale gevolgen kan hebben is moeilijk te vatten. We willen en kunnen het niet begrijpen maar we moeten. Zijn overlijden heeft ons diep getroffen. We missen zijn innemende persoonlijkheid. We verliezen onze stuurman en een prachtig mens. Zaterdag hielden we met onze partij nog een wake. Idee Diksmuide is even het noorden kwijt maar we doen er alles aan om zijn schitterende ideeën uit te voeren. Adieu Jan!”

Burgemeester Lies Laridon (CD&V) kon dat alleen maar bevestigen. “Ik kende Jan al mijn hele leven. We zijn neef en nicht. In de politiek hebben we lang samengewerkt. Eerst vanuit de oppositie en deze legislatuur letterlijk naast elkaar. De plannen zijn gemaakt, we zullen ze realiseren ook.” Partijgenote Greet Dever omschreef Jan als een aangenaam persoon en prees zijn inzet.

Grote droom

Onafhankelijk raadslid Karline Ramboer: “Cultuurschepen worden was Jans grote droom. Jammer dat het zo snel en zo abrupt voorbij is.” Het overlijden van Jan Van Acker deed Bieke Moerman (SP.A-Open) stilstaan bij hoe broos het leven kan zijn.

“Wat een verschrikkelijk drama”, nam Koen Coupillie (N-VA) het woord. “De politiek heeft mensen zoals Jan nodig. Nadenken en vervolgens een oplossing zoeken, dat was zijn aanpak.” Partijgenote Mieke Vanrobaeys vulde verder aan: “Net zoals ik stapte Jan ook in 2006 in de lokale politiek. Zijn onverwachte afscheid stemt tot reflectie en bezinning. Hij zal zo gemist worden als huisarts, filosoof, politicus en uiteraard ook door zijn familie. Jan deed de politieke kleuren vervagen en gaf het een menselijk gelaat. Wat rest, is diep respect.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier