Digitale gemeenteraad Zonnebeke is groot succes, wegversmallingen Passendale verdwijnen

Burgemeester Dirk Sioen vindt dat de wegversmallingen in Passendale voor gevaar zorgen en moeten verdwijnen. © ZB
Redactie KW

Voor de derde maal op rij werd de gemeenteraad digitaal gehouden en voor de tweede maal konden de inwoners via livestream volgen. Dat blijkt een groot succes. Op vraag van N-VA gaat de meerderheid akkoord om ook in de toekomst de raad via livestream te laten volgen.

De vorige raadzitting werd gevolgd door 500 bezoekers en er werden niet minder dan 125 volgers genoteerd. “We vragen dus om in de toekomst alle raden via livestream te laren volgen. Hoe meer inwoners dat volgen, hoe beter. Dat zorgt voor transparantie en een open beleid”, aldus Koen Descheemaeker (N-VA). De meerderheid had ook oren naar de vraag. “We vroegen onze ICT-diensten om verder te onderzoeken of het livestreamen van de gemeenteraad ook in de toekomst een optie was”, aldus schepen Koen Meersseman ( #Team8980). ” Het punt staat op de agenda van het college van burgemeester van 3 juni. Er worden twee camera’s geplaatst in de raadzaal. Alles samen zal deze investering ongeveer 8000 euro kosten. Na de livestream zal het audioverslag zonder beeld online worden geplaatst, zoals dat nu ook gebeurt.”

Pakjesautomaten

De gemeente Zonnebeke werkt momenteel aan een visie rond mobipunten in het centrum van iedere deelgemeente waarbij een fietsenstalling en oplaadpunt zou voorzien worden. De plaatsing van een pakjesautomaat bij mobipunten past zeker in deze zienswijze. “De coronacrisis toont nogmaals aan dat de online bestellingen van pakjes verder blijft toenemen. Bpost stelt via een gratis overeenkomst voor de gemeente de volgende 5 jaar één pakjesautomaat ter beschikking in Zonnebeke“, aldus Schepen Koen Meersseman. “Dit zou komen in de nabijheid van de kerk in Zonnebeke of bij de Sint Lucasschool.

Met deze overeenkomst streven we een ecologische en duurzame oplossing na. We vermijden dat koeriersdiensten en postdiensten rondrijden

Daar komt ook het toekomstige regionale mobiliteitspunt. Een tweede locatie komt er aan de sporthal in Beselare. Daar zijn al laadpalen en een overdekte fietsenstalling beschikbaar. Er werd ook nagevraagd of er een kleinere oplossing is voor het dorp Zandvoorde en voor de woonkern Nonnebossen, maar die is nog in ontwikkeling. In Geluveld is er een postpunt en een privaat initiatief in Passendale voorziet reeds een pakjesautomaat. Met deze overeenkomst streven we een ecologische en duurzame oplossing na. We vermijden dat koeriersdiensten en postdiensten rondrijden.”

GRUP Zandvoorde

“In oktober 2015 werd gestart met de uitwerking van het RUP Zandvoorde. Na het inwinnen van alle wettelijk bepaalde adviezen, is het RUP in zijn definitieve vorm vastgelegd”, aldus schepen Ingrid Vandepitte(#Team8980). “We hebben rekening gehouden met het landelijk karakter van deze deelgemeente. Bovendien streven we naar duurzaamheid en zorg voor de natuur.” De N-VA oppositie bij monde van Koen Descheemaeker betreurde dat van het heel mooi project weinig van in huis is gekomen. “Er worden enkel graven verlegd en er komt een bankje en een boompje in het centrum. Er is helemaal geen visie. Dit is echt jammer voor de inwoners van Zandvoorde. “Schepen Ingrid Vandepitte merkte op dat volgens het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Zandvoorde geen woonkern is maar een woonconcentratie. Woonkavels kunnen er niet. Ook werd beslist het OC te renoveren wat neerkomt op efficiënter inrichten.

Bedrijvenzone Albertstraat

In een bijkomend punt vroeg Koen Descheemaeker ( N-VA) een werkgroep op te richten met ook leden van de oppositie tot herlocalisatie van de bedrijvenzone in de Albertstraat. “Het blijft aanslepen er is al veel tijd verloren en die zone zal er nooit komen.” Eerste schepen Ingrid Vandepitte wees erop dat er geen enkele reden is om een werkgroep op te richten voor een project waarvan de uitvoering en het stappenplan reeds bepaald zijn.

Dit dossier sleept al jaren aan. Er is op dit moment een wachtlijst van 25 belangstellenden die nood hebben aan een locatie op een bedrijventerrein. Niets doen, de zaak in handen van advocaten laten, het is geen optie. Als we op zoek moeten naar een nieuwe locatie, dan kost ons dat op zijn minst opnieuw tien jaar.”

De bedrijvenzone zal zorgen voor heel wat hinder

Descheemaeker herhaalde dat de zone er nooit zal komen. “Destijds was dit een goed idee maar nu niet meer. De bedrijvenzone zal zorgen voor heel wat verkeer in een woonwijk, rond het voetbalplein en zelfs hij de kinderopvang die je daar wil bouwen. Zo houd je de bedrijven aan het lijntje. We willen helpen maar je weigert.” Raaslid Luk Hoflack (Insamenspraak) steunde wel de meerheid en zei niet te geloven in herlocatie. Schepen Ingrid Vandepitte stelde voor samen te komen met de GECORO-raad, de voltallige gemeenteraad en experts om er alle opties in detail toe te lichten.

Wegversmallingen

Er was een interpellatie van Koen Descheemaeker over de wegversmallingen in de Grote Roeselarestraat in Passendale. “In februari beloofde de burgemeester en later ook het schepencollege dat die wegversmallingen, die heel gevaarlijk zijn en zorgen voor vele ongevallen, zouden weggehaald zijn. Ze staan er nog altijd. Is er misschien een andere visie,” vroeg hij zich af.

Burgemeester Dirk Sioen (#Team 8980) deelde de mening dat de versmallingen voor gevaar zorgen en moeten verdwijnen. “De aannemer had het te druk, maar beloofde nu dat ze zeker zullen verdwijnen tussen 15 en 20 juni. We hebben ook een bureau aangesteld om ons te adviseren wat we zouden kunnen doen.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier