Dentergemse eerderheid zit nog altijd stevig in het zadel

Koenraad Degroote. © Foto Nele
Redactie KW

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar moeten we geen politieke aardschok in Dentergem verwachten.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

De rustige vastheid die Herman Van Rompuy ooit predikte is er een goed ingeburgerd begrip, maar dan wel al ettelijke decennia in de praktijk uitgevoerd door meerderheidspartij Eendracht. Burgemeester Koenraad Degroote staat al sinds 1989 onafgebroken aan het roer van de gemeente en verwacht wordt dan ook dat hij er nog eens een nieuwe termijn kan aanbreien.

“Ik ben straks wellicht opnieuw lijsttrekker, maar ik wacht zoals bij alle voorgaande verkiezingen telkens het mandaat van de kiezer af voor ik ook maar aanspraak op dat ambt kan maken”, vertelt hij. “Dat vind ik maar correct. Ook nu wil ik die werkwijze toepassen.”

Focus8720

Oppositiepartij Focus8720, die er in 2012 voor het eerst bij was en meteen zeven zitjes bemachtigde, komt straks opnieuw op. Mogelijk zit er wat groei op, maar de meerderheid van Eendracht lijkt onbedreigd. Focus8720, bestaande uit enkele onafhankelijken en SP.A-leden, heeft nog geen lijsttrekker gekozen.

“De vorige keer was ik dat, maar in 2018 wordt ik 70 jaar en dan durft een mens het al eens rustiger aan doen”, vertelt Tony Vandemaele. “Er is nog niets beslist, maar straks kan er dus evengoed een jongere partijgenoot lijsttrekker worden. Bij de vorige verkiezingen was het nog een kunst de lijst vol te krijgen, dit keer zal dat al vlotter moeten gaan, al blijft het moeilijk om dames te vinden die zich willen engageren.” (vadu)