‘Den Deugniet’ opent vanaf 28 september boven ‘El Passo’

Den Deugniet opent vanaf 28 september boven jongerencafé 'El Passo'. © Foto Coghe
Redactie KW

De Koekelaarse gemeenteraad keurde unaniem een huurovereenkomst goed waardoor jeugdhuis ‘Den Deugniet’ officieel een nieuw onderkomen krijgt boven café ‘El Passo’ in de Noordomstraat. Het nieuwe onderkomen wordt volgens jeugdschepen Jan Lievens (Open Vld) meteen het definitieve onderkomen van het jeugdhuis. Oppositiepartij CD & V vroeg evenwel naar een andere definitieve locatie.

Jeugdhuis ‘Den Deugniet’ had vroeger zijn stek in de Sterrestraat. Omwille van overlast besloot het college van burgemeester en schepenen in september 2017 dat het jeugdhuis dicht moest. “Den Deugniet krijgt een nieuwe stek op de eerste en tweede verdieping boven jongerencafé El Passo”, legt schepen Lievens uit. “De jongeren beschikken er over een vergaderruimte, een kleine bar met zithoek, een gameroom of filmzaal, een ruime berging, sanitair en een terras. Rekening houdend met de problemen die de vorige locatie gekend heeft, vonden we het belangrijk dat er controle kon uitgeoefend worden door een extern persoon. Hier zal dit gebeuren via de uitbater van het jongerencafé.”

“Ook op administratief vlak zorgen we dat de jongeren minder paperassen hebben om op te volgen. Zo is de maatschappelijke zetel van vzw Den Deugniet verplaatst naar het adres van de jeugddienst, zodat de jeugdfunctionaris de binnenkomende briefwisseling kan bijhouden.”

Sluitingsuur om middernacht

“Verder staat ook de huidige financiële situatie van het jeugdhuis op orde. Ook in de toekomst zou er op financieel gebied geen probleem meer mogen zijn aangezien de lage huurprijs van 250 euro gecompenseerd kan worden met de subsidies die ‘Den Deugniet’ ontvangt. We proberen ook de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken. Vandaar dat we voor Den Deugniet een sluitingsuur om middernacht hebben ingevoerd. Het jeugdhuis is bovendien enkel op vrijdag- en zaterdagavond open. Momenteel verloopt de toegang tot het jeugdhuis via het jongerencafé. Ik heb inspanningen gedaan om een aparte toegang te kunnen bemachtigen, maar de aanpalende eigenaar wil dit voorlopig niet toestaan. De huurovereenkomst wordt voor de periode van één jaar aangegaan zodat we de werking en de naleving van de voorwaarden van de huurovereenkomst kunnen evalueren. De officiële opening staat gepland op zaterdag 28 september.”

Discussie over de locatie

Tom Pollentier (CD&V) had bedenkingen bij de nieuwe locatie. “We zitten nu in een situatie waarvoor het jeugdhuis voor zijn toegang volledig afhankelijk is van een ander privaat-commercieel café”, aldus Pollentier, “Een jeugdhuis dat als doelstelling heeft om net dit verschil te maken met een gewoon commercieel jongerencafé. We weten uit het verleden dat dit net het werkpunt is om er voor te zorgen dat het op den duur geen gewoon jongerencafé wordt. En precies die moeilijkheid is onze bezorgdheid.”

“Ook naar de buurt zal het moeilijk zijn om onderscheid te maken als er bijvoorbeeld onregelmatigheden plaatsvinden, klachten zouden zijn van lawaai. Dan zal de discussie zijn van wie de oorzaak is: boven of beneden ? Vraag is of we met deze locatie de jeugdhuiswerking een dienst bewijzen. Twee jaar geleden stelden we voor om het jeugdhuis een doorstart te laten maken op de oude locatie. De locatie midden in het centrum zag u toen niet als een goede oplossing. Ik vraag me dan ook af waar u het verschil ziet met de huidige locatie. Volgens mij is de nieuwe locatie zelfs minder goed dan de oude. Wij vragen dan ook om op zoek te gaan naar een andere definitieve locatie.” Jan Lievens bevestigde evenwel – ook na vraag van Jolien Lootens (N-VA) – dat de ruimte boven El Passo het definitief onderkomen van het jeugdhuis wordt.

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.