Deerlijk maakt werk van een zwerfkattenbeleid

© DRD
Redactie KW

“Wij hebben met de gemeente Deerlijk inderdaad nog geen officieel zwerfkattenbeleidsplan maar dat betekent geenszins dat we niks doen”, reageert schepen Matthias Vanneste op het feit dat Deerlijk een van de tien West-Vlaamse gemeenten is die nog geen concreet zwerfkattenplan heeft opgemaakt. Behalve Deerlijk gaat het om De Haan, Damme, Harelbeke, Avelgem, Ledegem, Izegem, Oostkamp, Zuienkerke en Zedelgem.

“Samen met Harelbeke hebben we een contract met dierenasiel Leiestreek waarbij de Trap Neuter Return-bepalingen opgenomen zijn met betrekking tot zwerfkatten. Overlast door zwerfkatten wordt in eerste instantie gemeld bij de politie.Van daaruit vertrekt een opdracht naar het Dierenasiel van de Leiestreek om de zwerfkatten te vangen.”

“Afhankelijk van de toestand van deze katten wordt door het dierenasiel geoordeeld of een sterilisatie te verantwoorden is. Spijtig genoeg is soms euthanasie de enige uitweg. Indien de katten gesteriliseerd worden, is de keuze aan het dierenasiel of ze gehouden worden voor verdere plaatsing of terug geplaatst worden waar ze gevangen werden. Deze keuze blijkt in de praktijk vaak te volgen uit een overleg tussen de melder van de overlast en het dierenasiel.”

“Daarnaast volgt er binnenkort een bijkomend overleg met Harelbeke om de recent verkregen schuilhokken voor zwerfkatten te verspreiden en het gebruik van de voederpassen in te voeren. Geëngageerde burgers kunnen dan een voederpas toegewezen krijgen, waarbij ze de toelating krijgen om zwerfkatten te voederen aan de schuilhokken.”

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier