Deerlijk kiest voor versnelde sprong naar LED-verlichting

Schepen Bert Schelfhout. © DRD
Redactie KW

Deerlijk wil haar openbare verlichtingspark tegen 2030 ombouwen naar zuinige ledverlichting. Het zet hiervoor een nauwe samenwerking op met het netbedrijf Fluvius.

“We nemen het engagement om de komende jaren fors te investeren in de vervanging van onze oude straatverlichting. We willen maar liefst zes keer sneller investeren dan aan het huidige tempo. Op termijn bespaart ons dat veel geld, tot bijna 1 miljoen euro op 12 jaar“, becijferde bevoegd schepen Bert Schelfhout (Open Vld). “De daling van het energieverbruik zorgt ook voor lagere CO2-uitstoot. Een win-win. Omdat we met Fluvius samenwerken zullen we ook 25 procent kunnen besparen op de investeringskost.”

“Vandaag telt Deerlijk 2.447 verlichtingspunten, waarvan 97 die van LED voorzien zijn. Tegen 2030 willen we ze allemaal naar LED omschakelen. Via de versnelde ombouw mikken wij op een forse daling van de energiekosten en CO2-uitstoot. In 2030, als alle lichtpunten naar LED zijn omgeschakeld, bespaart Deerlijk 70.000 euro op jaarbasis. De gemeente draagt hiervoor zijn openbare verlichting over aan netbeheerder Fluvius die hierdoor sneller en goedkoper de investeringen kan realiseren. De overdracht kan ten allen tijde worden teruggeschroefd, waardoor de gemeente geen risico’s neemt.”

Grote besparing

“In 2018 bedroeg het elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting in Deerlijk 839.802 kilowattuur. De omschakeling naar LED betekent een besparing op energieverbruik van 400.000 euro in de komende twaalf jaar. Door een fiscale afspraak tussen Gaselwest – waar Fluvius deel van uitmaakt – en de fiscus betekent het dat Deerlijk nog eens 25 procent kan besparen op de investeringskost van de nieuwe verlichting. Gaselwest kan de investeringen inbrengen als kost en vermijdt zo vennootschapsbelasting op haar winsten. Hierdoor bespaart Deerlijk op de geplande investeringen maar liefst 590.000 euro.”

De totale investering op 12 jaar bedraagt 1,77 miljoen euro. Als Deerlijk de openbare verlichting zelf zou beheren, zou dezelfde investering 2,36 miljoen euro kosten. Een heel belangrijk dossier voor onze gemeente met heel wat voordelen. We besparen niet alleen een miljoen euro de komende twaalf jaar. De nauwere samenwerking met Fluvius zorgt voor administratieve vereenvoudiging en maakt dat onze diensten zich kunnen focussen op andere uitdagingen. In een kleinere gemeente als Deerlijk hebben we niet op elk domein een expert. Dat maakt dat we tijd vrij maken voor andere taken en uitdagingen”, besluit schepen Bert Schelfhout.

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier