Deal met Eandis goedgekeurd in Langemark-Poelkapelle

Redactie KW

Tijdens een extra gemeenteraad werd de inbreng van Chinees kapitaal in Eandis goedgekeurd.

830 miljoen euro legt de Chinese netwerkbeheerder (SGID) neer om in te treden in het kapitaal van Eandis. In ruil krijgt het Chinees overheidsbedrijf 14% van de aandelen in handen. Nadat Electrabel met 21% uit het kapitaal was gestapt, moest de intercommunale noodgedwongen op zoek naar nieuw kapitaal.

“Eandis heeft het extra geld niet alleen nodig om zijn kapitaalsvereisten terug op peil te brengen, maar ook om te investeren in nieuwe technologieën als slimme- meters en netten”, zei schepen Lieven Vanbelleghem (CD&V).

Luc Vandamme (Proo!) stemde tegen. “Ik heb een slecht gevoel bij de samenwerking. De Chinezen hebben maar 14% van de aandelen, maar de rest zit verspreid over 203 gemeenten. Dat vermindert sterk de slagkracht.”

Peter Vantomme: “N-VA zal zich onthouden. De Chinezen betalen een erg hoge prijs, maar ondertussen zijn we terug een stukje van de Vlaamse economie kwijt.” Peter Vantomme drong aan op een geheime stemming zodat ieder vrijuit zou kunnen beslissen. “Decretaal mag dit niet”, zei burgemeester Alain Wyffels (CD&V).

Bij SP.A hoopt men dat de inbreng van de Chinezen niet leidt tot hogere nettarieven. Maar net zoals Open VLD deelde Jean-Marie Callewaert de bekommernis als ze op het Brusselse niveau twijfelen, wat moeten wij dan doen. Open VLD had van bovenaf geen directieven ontvangen.

CD&V keurden samen met Frank Gheeraert (Open VLD) de overeenkomst goed. N-VA, SP.A en Koen Bentein (Open VLD) onthielden zich.

Het aandeel van de gemeente in Eandis is ontoereikend om invloed te hebben op de eindbeslissing.

(pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.