“De politici hadden het te vaak over de partijen met wie ze niet in zee willen”

Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Klein quizvraagje: hoeveel dubbelinterviews gaven Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein tijdens deze verkiezingsperiode? En sorry: wij waren de tel kwijt, dus belden we hun woordvoersters op.

Tien keer, gokte Veerle Dubois, de rechterhand van de burgemeester. Fout, wist blauwe collega Margot Neyskens. Uit nieuwsgierigheid had zij het daags voor ons telefoontje eens opgelijst. De Keizer en de Kennedy van Oostende gingen liefst twaalf keer in duel. We moeten nog even checken bij dat boekje van Guinness, maar dat lijkt ons een wereldrecord.

De andere Oostendse kopstukken zaten er bij en keken er naar. Letterlijk. Heel af en toe (vier keer, volgens het extra lijstje van Margot Neyskens) mocht er eens iemand opdraven om de twee tenoren te flankeren. Enkel maandagavond zaten ze allemaal samen in het Kursaal voor het Kopstukkendebat van de plaatselijke perskring. Alleen René Wyffels van De Oostendenaar stuurde zijn kat, maar geen nood: die roept zijn kiezers ondertussen op om zondag voor Tommelein te stemmen. We kunnen ons vergissen, maar veel invloed zal hij waarschijnlijk niet hebben op de uitslag.

Wie wel een rol kan spelen, is de strategische kiezer. Want de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaan het Guinness Book of Records in als de meest tactische verkiezingen aller tijden. ‘Ik wil niet met die, en die wil niet met die en die.’ Het is een zinnetje dat je eerder verwacht in de kleuterklas, maar ook in deze kiescampagne rolde het vaak van de tongen. Van De Panne tot Maaseik, van Menen tot Antwerpen…

Eerder dan hun kiezers te overtuigen met hun programma en idealen, hadden politici het over de partijen met wie ze niet in zee willen.

Ook Oostende ontsnapte niet aan deze trend. Tijdens het kopstukkendebat zorgde dat onderwerp zelfs voor het meeste animo op het podium. Johan Vande Lanotte zat er bij en keek er naar. Ook hij sluit partijen uit, maar de burgervader in hem werd plots wakker. De Keizer riep het talrijke publiek op om niet tactisch te kiezen, maar om gewoon te stemmen voor de mens of partij met het programma waar je je best bij voelt.

Twaalf dubbelinterviews dus, maar dat hadden we hem nog niet horen zeggen. En we scharen ons graag achter dat advies. Want daar draaien verkiezingen rond: stemmen voor de goeie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier